2008. április 28., hétfő

Cyber-izom

http://www.cyberdyne.jp/english/index.html

Ez egy japán cég és testen kivüli "vázizmot" gyárt. Egyelőre nagyonis Star Wars-os a termék, de ha mondjuk 10 év múlva sincs még megoldása a betegségnek, akkor majd jól jöhet. Remélhetőleg addigra a küllem is egyszerüsödik jelentősen.

2008. április 25., péntek

Reiki Juditnál

Azon gondolkodtam el nemrégiben, hogy mit is kellene tennünk annak érdekében, hogy Miso megint megszeresse a vizet. Az utóbbi alkalmak során kifejezetten bátortalan volt a medencében, aztán odáig fajult a dolog, hogy a kádba sem akart bemenni, inkább mellette vonyitott. Aztán hétfőn elmentünk a Judithoz, este már jobb volt a helyzet és csütörtökre jó sok vizben egyedül úszott a kádban, ami azt jelenti, hogy hason lebegett és tempózott a lábával egyik kádvégből a másikba.
Én tényleg csak finoman merem összefüggésbe hozni a dolgot, de momentán nem látok más különbséget esti fürdés és esti fürdés között, csak azt, hogy közben voltunk Juditnál...

Bátor tábor

Leültünk beszélgetni a Bátor Tábor stábjával, hogy már most körvonalazódjék egy táborterv, ami 2-3 év múlva valósulhat meg (komoly tervezés igényel mindkét oldalról). Igy reményeink szerint össze lehet hozni egy szinvonalas hosszúhétvégés találkozót, kicsit minikonferencia jelleggel, de nem elfelejteve a lényeget, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Itt a cél az lesz, hogy néhány nap alatt aktualizáljuk az információtárat, tapasztalatokat cseréljünk a szülőkkel, illetve, hogy szakemberek nyújtsanak segitséget a különböző dilemmát okozó kérdések megoldására.

2008. április 24., csütörtök

Izomsejtek menstruációból?

http://www.inforadio.hu/hir/tudomany/hir-195765

Ez a cikk arról számol be, hogy a menstruációs vér sejtjei kiválóan épülnek be a szivbeteg patkány szivizmába.
A megnevezett forrás honlapján egyelőre nem találom az eredeti cikket, szóval ha valaki ráakadna, postolhaná a kommentbe.


2008. április 23., szerda

pH

http://phcsoda.hu/
Azt olvastam (nem csak ezen a honlapon), hogy a szervezet pH értékének minimális lugosan tartása általánosan jobban müködővé teszi a sejteket. Az égészségtelen táplákozás (szénsavas üditők, sok hús, zsiros ételek, stb.) során ennek pont az ellenkezője következik be, savassá válik a test, ettől pl. emésztési panaszok, pattanások jelennek meg és el is lehet hizni. Egyéb panaszokba nem mennék bele, de az izommüködésre is kihat.
Ez egyébként összhangban van a már emlegetett amerikai fiú táplálkozásával, aki csak nyers termékeket eszik.
Én főzök is persze, illetve főleg párolok (azt hiszem be is fogok majd szerezni egy párológépet, azzal talán egyszerübb lesz). Most igy eszünk, de ezen még nyilván kell csiszolni - illetve ahogy nő, változtatni a korának megfelelően:

Reggeli: tápszer (ez azért is jó még, mert igy szépen fekszik a Bemer ágyon közben)
Tizórai: gyümölcs + facsart citrus
Ebéd: csirke/pulyka/lazac (ritkán tojás vagy borjú) + minimum 2 féle zöldség (ritkán krumpli)
Uzsonna: joghurt gyümölccsel
Vacsora: tápszer

A lisztes dolgok, a disznóhús, a zsiros "bármi", a cukrozás nem szerepel az étrendben egyáltalán, mint ahogy az előre gyártott termékek sem (kivéve joghurt és a táp). Illetve igyekszem rászoktatni a bőséges ivásra, ami nagyon nem könnyü, de már eljutottunk odáig, hogy az étkezések mellett 3-5 dl "izes-vizet" megiszik.

Optimális esetben mi is hasonlóan egészségesen kellene, hogy együnk, mert akkor majd hamarosan nem kell a miérteket magyarázni családon belül a gyereknek. Azt persze még nem tudom, hogy a Gergőt miként beszélem le a sült oldalasról, magamat pedig a pierogiról (zsiros hagymában megfuttatott, főtt, húsos táska).
Szóval ennek a pszichológiájáról azért majd lehet, hogy szakember kell megkérdezni...

2008. április 19., szombat

Angolna

http://www.angolna.hu/
No hát itt is jártunk. Amikor bementünk megnézni egy oxigénhiánnyal született kisfiú edzését, kifejezetten szimpatikus volt, ahogyan a fiatal edzőnő bánik a gyerkőccel: dicséri, bátoritja, de nem erőltet semmit. Cserébe a kisfiú mosolyog és nagyon igyekszik a legjobbat kihozni magából. Azután megérkezett M. Kecskés Edit a vezető (nagydarab nő, tépett vörös frizura, szemöldök helyén vörös csik), egyre kevésbé lett szimpatikus a dolog beszólásaival. Gondolom nekünk szeretett volna imponálni azzal, ahogy a szülőt leszólja amiért az nem veszi videóra az oktatás, hogy később bizonyitható legyen módszerének kiválósága.

Aztán leültünk vele beszélgetni Miskoról és lehetőségeinkről. Első körben rendesen kiosztott minket, miszerint babaúszás márpedig nincsen és a búvárreflex fentartása badarság, tehát Miskoval még semmi értelme dolgozni, hiszen nem tud utasitásra feladatot végrehajtani (ez persze nem igaz*, gyakorlás kérdése) Ha nagyon el akarom hinni amit mond, akkor erőltetem kicsit az agyam és arra gondolok ő a szakember, tudnia kell... természetesen ha hitelesebb a stilus és nem lehordó-kioktató, akkor könnyebben veszem az egészet. Aztán belevágott abba, hogy éppen most készül a könyve, amit szeptemberben fognak kiadni, de ő bizony ebből egy sort sem ad ki a kezéből, mert ez védett tartalom, de fogadjuk el szépen, hogy nagyon jó módszer és tényleg segit. Na persze, csak mi éppen nem élünk Magyarországon, hogy edzésre járjunk, igy a már előre megbeszéltek szerint első körben tanácsért mentünk hozzá, hogy addig, amig nem tudunk a foglalkozásokra járni mit csináljunk otthon, mi az amit lehetne gyakorolni. Illetve megelmitte azt is, hogy ő ebből 100 ezerért oktat, szóval ingyen nem adja. Persze mondhatott volna valami összeget is, hogy mit kóstál az a 3 lap a könyvből, ami nekünk hasznos.

Aztán kérdeztük, hogy volna-e lehetőség a hozzá járó DMD-s gyerkőcök szüleivel felvenni a kapcsolatot, erre azt mondta, hogy ezek a szülők másképpen viselkednek, mint a többi "fogyatékos" gyerek szülei, mert nagyon zárkózottak, de ne gondoljuk, hogy mi okosabbak vagyunk náluk, mert ők is bújják a netet. Illetve a beszélgetés ezen szakaszában kiderült számomra, hogy igazából nem is tud semmit a betegség lefolyásáról. Aztán persze megigérte, hogy elküld néhány gyakorlatot e-mailben, ami azóta sem érkezett meg.

Nos ennyit erről. Van egy különleges gyerekek részére is használható úszóprogram, ahol nem akarnak igazán segiteni, pedig a puszta szándékkal is megelégedtünk volna ezen a beszélgetésen.
*pl. úszás felszólitásra kalimpál a lábával a vizben

2008. április 16., szerda

Aloe vera

Az utóbbi évek "jolly joker" növénye. Tényleg sok hasznos dolgot tartalmaz. Például a számunkra fontos 7 aminosavból (lizin, ornitin, valin, leucin, izoleucin, glutamin, arginin) az ornitin kivételével mindet. Ezen kívül még az E-vitamint és a B6 vitamint is, ami szintén szükséges.
Ismerek néhány készítményt, de mindig vitatott a "100%-ságuk". Szóval vitára bocsátanám a dolgot, ameddig nem kezdem el magam termeszteni. :) Kinek melyik jött be? Elsősorban a koncentrátum érdekelne, mert nem hiszem, hogy kvázi üdítőitalként hajlandó lenne meginnt napi 2-3 decit (nem nagyon szeret inni).

2008. április 14., hétfő

Csukamájolaj

Azaz manapság tőkehalmáj-olaj, a benne található nagymennyiségű D vitamin jót tesz a kálcium háztartásnak is. Ezen kívül tele van EPA és DHA omega-3 zsírsavakkal, ami csökkenti a gyulladáshajlamot és állítólag befolyásolja a káros génexpressziókat. Hogy ez utóbbi pontosan mit is jelent, főleg a mi génhibánkra vonatkozólag, azt pontosan nem tudom. Csak azt, hogy a Miso imádta és befalt majdnem egy egész konzervet... :)

2008. április 13., vasárnap

Vidámító eredmények

Egy hónap alatt sikerült eljutni odáig, hogy "gyalogbéka" pozícióban kétoldalra leér a térde az ágyra (kb. 30 fokos szöget dolgoztunk le). Ezt napi 4 nyújtással értük el, szóval ebből is az látszik, hogy mennyire fontos a mozgatás/mozgás. Persze később nyilván nehezebb lesz, de talán pont ezért jó időben elkezdeni. Ezen kívül az utóbbi hétvégéken mindig tudtunk úszni menni, bár mostanában úgy látom nem élvezi annyira, mint fél éve.

2008. április 11., péntek

CING

=Cooperative International Neuromuscular Research Group
http://www.cinrgresearch.org/

Ezen az oldalon is lehet jelentkezni különböző klinikai kisérletekre. Főleg szteroid tesztek, de volt Q10 koenzim is. Nekünk még nincs értelme, mert 5 éves kortól fogadnak el jelentkezéseket (persze egyéb kritériumok is vannak).

...

Éjjel kicsit sírtam.
Vannak - és biztos lesznek is még - ilyen napok.
Gergőnél napi hullámokban jön a hangulatváltozás és ő gyorsabban elhessegeti a kedvszegő gondolatokat.
Nekem két hónap után jött újból. Nem aludtam túl jól.

2008. április 9., szerda

Debio-025

http://admin.duchenne-community.com/public/uploads/pdf/20080320185606_Genetic%20and%20pharmacologic%20inhibition%20of%20mitochondrial%20dependent%20necrosis%20attenuates%20muscular%20dystrophy.pdf

Ez a már említett cincinatti kutatás teljes leirata a Nature magazinból.

TCM = Traditional Chinise Medicine

http://www.tcmtreatment.com/index.htm

Az ember mindig ráakad valami érdekesre... Ez a kórház valahol Közép Kínában van és kifejezetten a "különleges" betegségekre specializálódtak. Az esetleírásaikból az is kiderül, hogy nemrégiben (2007 november) járt náluk egy János nevű magyar, aki kettőslátástól szenvedett. A hangsúly természetesen a múltidőn van. Több esetleírás is beszámol izomgyengeségekről, mozgási problámákról. Az oldalon a sok információból az is kiderül, hogy mosatással, étkezéssel, tokkal-vonóval mennyibe kerül a napi kintlét.

Mindennapi nyújtások

2008. április 8., kedd

Nyersanyagbevitel

http://www.samtw.com/
Sam Wilkinson 26 éves és betegségéhez képest igen jó kondícióban van. Állítása szerint ez azért lehet, mert 10 éve speciális táplálkozást folytat: "nyers-ételista" (raw foodist, nem tudom mi a magyar term. tech. erre). Ez azt jelenti, hogy az étrendjében nyers ételek szerepelnek: bio zöldségek és gyümölcsök, alga, nyers hús, csírák. Ezen kívül bizonyos periodicitással magához vesz pasztőrizálatlan tejterméket, magokat és más nyers ételeket. Mindezek mellet a napi edzést és a napfényt említi, mint állapotfenttartót.

Érdekes...

A tünetek egyébként viszonylag későn jelentkeztek nála, 8 évesen voltak lépcsőzési nehézségei és 14 évesen került kerekesszékbe. Ahhoz, hogy kicsit is érdemes legyen elgondolkodni azon, hogy módszere hatásos, jó lenne tudni, hogy milyen mutációja van és az pontosan milyen régiókat érint a disztrofin génen.

Közösségi portál

Andrea (kommentekből ismerhető) segítségével akadtam a következő szervezetre:
http://www.duchenne-community.com/

Mi már regisztráltunk. Ez egy kicsit hasonló, mint a wiw, kapcsolatokat lehet gyűjteni és aktuálisan on-line tagokkal lehet chatelni, üzenetet váltani. Ami még fontos lehet, hogy a nagynak számító DMD szervezetek is regisztrálva vannak. Illetve vannak blogok és hasznos cikkek gyógyszerekről, szükséges tápanyagokról, segédeszközökről, csak hogy néhányat említsek.

2008. április 6., vasárnap

Őssejtbeültetés Magyarországon

Egy linkben már emlegettem, hogy dr Seffer István a kaposvári plasztikai magánklinikáján őssejtekkel fog foglalkozni. Az etikai engedélyek még mindig nincsenek meg, de a Kijevben praktizáló Picskur professzor már ide jár elvégezni a beültetéseket. Természetesen saját felelősségre (ezt nyilatkozatban alá is kell írni a pácienseknek). A három problémás alapkritériumból jó indulattal kettőt teljesíteni tudnak, hiszen a korrekt higénés körülmények adottak és nem kijevi az őssejt, hanem Magyarországon állítják elő őket, ergo a doktor állítása szerint teljesen ellenőrzöttek (fertőzésekre és genetikai betegségekre nézve). A harmadik dolog a rákosodás veszélye. Errő semmit nem tudok egyelőre, de a tudomány mai állása szerint - feltételezem -, ők sem sokat...
Nehéz dolog ez. Mármint eldönteni, hogy az ember mennyi kockázatot mer bevállalni az ismeretlenből. Persze ezt nyilván nem most kell eldönteni, hanem majd akkor ha megmutatkoznak az első tünetek. Addig pedig azon kell dolgozni részben, hogy ez minél később legyen. Időt kell nyerni a tudomány számára, amiről eddig sokszor azt gondoltam, hogy talán túl gyorsan is fejlődik, most pedig azt érzem, hogy ólomlábakon jár...
Mindenesetre Seffer doktorral összehozunk majd egy találkozót.

2008. április 4., péntek

FÓRUM

Egyelőre így tudom megoldani a fórum elkülönítését. Tehát ha valaki hozzá szeretne szólni a leírtakhoz, akkor jobb oldalon a cimkék között kattintson a "fórumra". Ha elkészül a saját oldal, akkor ezt igyekszünk majd felhasználóbarátabb verzióban tálalni!

2008. április 3., csütörtök

Újabb olvasnivaló...

http://v3.espacenet.com/results?TI=duchenne&sf=a&DB=EPODOC&PGS=10&CY=ep&LG=en&ST=advanced

Ez bejegyzett szabadalmakat nyilvántartó Úniós oldal, tehát ha lesz áttörés, akkor itt biztosan kommunikálják majd.

Pontosítás a "Egy kis genetika" bejegyzéshez

Nem a mutáció méretét kell meghatározni, hanem western-blot technikával meg kell állapítani, hogy hány % disztrofin van a sejtekben és azok milyen minőségűek. Ebből lehet következtetni 90%-os valószínűséggel a betegség lefolyására.0-5% - Duchenne fenotipus
5-20% - intermedier ("köztes")fenotipus
20%- - Becker fenotipus
(info forrás: dr. Basil Darras, Harvard)
A képen a piros festés a disztrofin jelenlétét mutatja.

Alapítvány az egyesült királyságban

http://www.actionduchenne.org/

2008. április 2., szerda

Flavin7

http://www.flavin7.com/

Ennek a cégnek van őssejtszaporító étrendkiegészítő tablettája. Azt mondják, hogy a szer serkenti a csontvelőben az őssejtek termelősését, amik a vérbe jutva az "igénylő" szervbe - esetünkben izmok - jutnak és beépülnek, izomsejtté válnak.

A dolog ott hibázik, hogy ha egy génhibás a saját őssejtjét használja, akkor az ugyanolyan génhibás lesz, mint a többi izomsejt. Ugyanakkor, ha több sejt termelődik és osztódik, akkor elvileg késleltethetőek tünetek, mert a tökremenő izomsejteknek van utánpótlása.

Érdekes gondolat, talán ezt is érdemes lenne kipróbálni.

Fórum

http://davidfeder.proboards75.com/index.cgi

Ide érdemes ellátogatni, mert DMD témában kutakodók osztják itt meg tudásukat, információikat. A moderátor David Feder, aki Sao Paoloi orvos és DMD-s fia van.


"Harc a jövőért" címmel oldalt dr. Feder oldalt indított angolul is, hogy DMD-ről tájékoztassa az érintetteket. Amúgy ő jegyzi az általam látogatott http://www.distrofiamuscular.net/news6.htm oldalt is.

Egy kis genetika

A Duchenne és a Becker izomdystrophia a második leggyakoribb X-kromoszómához kötött betegség. A Duchenne fenotípus (külsőleg megjelenő forma) súlyosabb tünetekkel jár, míg a Becker forma enyhébb tünetekkel jellemezhető. A betegség mindkét fenotípusának hátterében a dystrophin gén mutációja áll.

A betegséget okozó génhibák eloszlása a következő: 60 %-ban deléciók (gén egy része elvész, kiesik), 35%-ban pontmutációk (génen belüli egyetlen bázis kicserélődése) és 5-7%-ban duplikáció (darabjai megkettőződnek). A Duchenne betegséggel érintett fiúk harmadánál ún. de novo (új) mutáció okozza a betegséget. A dystrophin génben kialakult mutációk (deléció, duplikációk) vizsgálatánál fontos, hogy pontosan meghatározzuk a mutáció méretét, mert ennek pontos ismeretében információt adhatunk a fenotípusra vonatkozóan.

Magyar Államkincstár támogatásai

Emelt összegű családi pótlék valamint 10 évig GYES jár a tartósan beteg gyermekek után.
A speciális igénylő lap az orvosoknál, illetve az ügyfélirodákon beszerezhető. Ebben az orvos megjelöli a jogosultság okát valamint azt, hogy mennyi időn belül szükséges felülvizsgálatra menni. Minden felülvizsgálat után újabb nyilatkozatot kell küldeni a MÁK-nak. Azt, hogy ez pontosan milyen időközönként is van a kezelőorvos állapítja meg, akinek tudni kell, hogy melyik betegséghez milyen időintervallum (jelentési kötelettség) tartozik.

Részlet a MÁK tájékoztatójából:

Családi pótlék:
A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után járó magasabb összegu családi
pótlék annak a hónapnak a végéig - de legfeljebb a gyermek tizennyolcadik életévének
betöltéséig - jár, ameddig a betegség, súlyos fogyatékosság fennállását a külön jogszabályban
eloírtak szerint igazolták.

Tartós beteg, súlyosan fogyatékos gyermek esetén a magasabb összegu családi pótlék
igényléséhez csatolni kell a külön jogszabály (5/2003. (II.19.) ESzCsM rendelet) szerinti
igazolást is. Magasabb összegu családi pótlék megállapítása esetén a magasabb összegu
családi pótlékban részesülonek – illetve annak, aki után a magasabb összegu családi pótlék
megállapításra került – a folyósító szerv a közforgalmú személyszállítási utazási
kedvezményekrol szóló 85/2007. (IV.25.) kormányrendelet szerinti utazási kedvezmény
igénybevétele céljából a családi pótlékot megállapító határozat alapján hatósági bizonyítványt
ad ki. Amennyiben Ön már részesül magasabb összegu családi pótlékban, az utazási
kedvezményre jogosító hatósági bizonyítvány kiadását kérelmeznie kell a folyósító szervnél.

Gyermekgondozási segély:
Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig. (Tartósan
beteg, súlyosan fogyatékos gyermek esetén – amennyiben rá tekintettel családi pótlékot még
nem igényeltek – úgy az igénybejelentéshez csatolni kell a külön jogszabály (5/2003. (II.19.)
ESzCsM rendelet) szerinti igazolást.)

Feedback

Sokat segítene nekem, ha a bejegyzésekkel kapcsolatban kapnék visszajelzéseket! Legfőképpen a tartalomra gondolok (a küllem hamarosan úgyis új ruhába öltözik). Jó lenne tudni például, hogy a tudományos cikkek interperetációi mennyire közérthetőek. Vannak-e szakszavak, amiket magyarázni kell? Legyenek-e inkább konkrét fordítások? Van-e olyan téma, amit jobban körbe kellene járni? Van-e olyan téma, amiről szó sem esett (biztosan van)? stb.

Tehát kedves olvasó: kommentre fel!

2008. április 1., kedd

Légzőgyakorlat

Esti fürdésnél azt szokták játszani a fiúk, hogy "bugyognak" a vízben. A móka lényege, hogy minnél tovább csinálják, annál jobban erősönek a légzőizmok.
Ha nagyobb lesz, szappanbuborék fújásra upgradeolunk! :)