2008. augusztus 27., szerda

Beszélgetünk

Misko ma elkezdett komplett mondatokban közölni ezt-azt. Ennek lényege, hogy kérdésre többszavas, tagolt halandzsával válaszol, amiből mindig kitűnik egy-egy számunkra is felfogható szó. Ekkor nincs is más dolgunk, mint kikombinálni, hogy mit szeretne, ha a mondatban elhangzik pl. a "kérem" és a "Moszkvics". :)
Szókincse is szépen bővült az elmúlt hónapban:
viá = virág
husi
pumpi = krumpli
sajt
kéem = kérem
tessé =tessék
köszi
oké
nen = nem (először csak "ne" volt montenégerül)
ví = víz (minden ami folyik és nem pohárban/üvegben van)
ninni = inni
noni = noni juiceos koktélja vitaminokkal (hűtőajtót csapkodva, kiabálva kéri délelőtti alvás után)
béka
jön, jönni
menni
folyi = folyik
kell
mohic = Moszkvics
fejaji = Ferrari (ez az első 3 szótagos)
tutu = zöld bogárhátú WV
bobá = bogár, minden más bogárhátú
dúma = gyurma
mehi = másik
bií = bili, továbbá a hozzá tartozó: pipi/pihi, kaki, kuki
kuka = szemetes
kutya
hahó
buli
Ezen kívül pedig a leglényegesebb, hogy a fiatalember eldöntötte a szülei köz fennálló nevezéktani vitát. Míg Gergő az "anyu" és "apu" mellett voksolt, addig én az "anya" és "apa" formát érzem legközelebb magamhoz. Ehhez képes Misko a "mama" és "papa" elnevezést választotta, éppen csak azt nem tudjuk hogy történhetett ez, hiszen ez nem szerepelt az emlegetett szavak között (csak igen ritkán, pl. lengyelül a mama). :D

2008. augusztus 23., szombat

CK érték

A CK=kreatin kináz izomban lévő enzim, amelynek vérbeli aktivitását határozza meg a laborvizsgálat. Izomdisztrófia gyanaus eseteknél ez az első, amit meghatároznak. Ha ennek értéke magas, akkor az további vizsgálódásra ad okot.
A CK érték (esetünkben) elsősorban akkor emelkedik meg, ha a vázizomzat sérült vagy pusztul - progresszív izomdisztrófia. De ezen kívül több, a betegségtől független okból is emelkedett lehet:
- szívizom nekrózis/atrófia (elhalás/megfogyatkozás)
- myocarditis (szívizomgyulladás)
- harántcsíkolt izmok nekrózisa/atrófiája
- amiotrófikus lateralis sclerosis (Lou Gehrig kór)
- polymyositis (vázizmok gyulladásos autoimmun betegsége)
- termikus és elektromos égések
- rhabdomyolysis (rapid izomelhalás sérülés következtében)
- kimerítő és hosszú edzés után (emelkedik 3 órával edzés után, tetőpont 6-16 óra elteltével, normalizálódik 48 alatt)
- műtétek után
- stroke
- terhesség utolsó hetei és vajúdás
- magas láz
- endokrin miopátia
- hipotireózis (csökkent pajzsmirigyműködés)
- acromegalia (óriásnövés)

Izomdisztrófiás megbetegedés során a CK érték csúcsa általában a betegség kezdetekor, kisgyermekkorban van. Ez a legaktívabb szakasz. A megnövekedett CK szint nem konstans, függ a páciens korától, a betegség lefolyásától, de akár attól is, hogy a vizsgált időszak előtt volt-e beteg a gyerek. Az is számíthat, hogy reggel veszik-e le a vért, mielőtt a gyerek komolyabb mozgást végzett volna vagy délután, amikor túl van egy esetleges játszótéri rohangáláson.
A CK érték mellett egyéb enzimek is emelkedett szintet mutathatnak (SGOT - esetek 15%-ban, SGPT, LDH - esetek 10%-ban).
A kreatin-kináz értéke 5-100-szorosa is lehet a normál érték felső határának. Legmagasabb értéke általában 2 éves kor körül van, onnantól fokozatosan csökken, ahogy a betegség tünetei egyre előre haladnak (minnél kevesebb a izom, annál kevesebb tud elhalni). 7 éves kor körül az érték már csak kb. 50% a kezdetinek. Általában ez után 5-ször magasabb marad a normál értékeknél, de végstáduimban ennél kevesebb is lehet.

2008. augusztus 8., péntek

Légzőgyakorlat kütyü

Ezt ajánlják sportolóknak és asztmásoknak például, de a leírás szerint annak is jó, aki meg szeretné nyerni az uszodában a "kibírjatovábbegyszusszal" a víz alatt versenyt.
Arról már szólt az orvosi fáma eddig is, hogy majd szükség lesz "tüdő-tornára", de persze a hogyanról már nem esett szó. Így találtuk ki pl. a kádban bugyogást és erre lesz jó majd a szappanbuborék is, csak azt még nem tud fújni. A bátrabbak próbálkozhatnak forró étellel is, mert azt ugye szintén fújni kell, hogy meg tudja enni (habzsló gyermek veszélyben, így Misko is).
Tehát azt hiszem hasznos lehet egy ilyen szerkezet a háznál az egész családnak.

2008. augusztus 7., csütörtök

Harvardi őssejtek

A Harvard tudósai olyan őssejtvonalakat hoztak létre, amelyek vérből vagy bőrből kinyerve bármilyen testi sejtekké képesek átalakulni. A mintákat 10 különbőző genetikai betegségben szenvedő pácienstől vették le, volt köztük izomdisztrófiás is.
Ez segítségetnyújthat a kutatóknak abban, hogy jobban megértsék a betegségek működését. A vonalak jelképes összeg befizetése ellenében elérhető lesz bármely kutató számára.
Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a kutatók petricsészében nézhetik végig a betegség lefolyását, illetve változását különböző szerek hatására.

Az őssejtképzési eljárás során a bőrsejtekbe vírusokat juttatnak, amelyek a sejtmagban négy génbe épülnek. Ezek után olyan folyamatot indukálnak, amelynek hatására a sejt "visszafejlődik" primordiális szakaszba, ami nagyon hasonló az embrionális őssejtek állapotához (Yamaka technika).

Ezzel kapcsolatban az jutott eszembe, hogy ha megbíznánk egy pl. magyar intézetet, hogy vegyen disztrófiás ősejtvonalat és vizsgálja meg, hogy mi zajlik a sejtekben, amikor a táplálékkiegészítőket adjuk, akkor esetleg optimalizálni lehetne legalább a fehérje, a vitamin és az antioxidáns adagokat. Persze lehet, hogy erre nem lehet felhasználni ezeket a sejteket...