2009. március 26., csütörtök

Tavaszi labor

Hazaérkezésünk után mielőbb szerettem volna megnézetni a "kémiai" tényeket. Nos az eredmények nem annyira jók mint ősszel, amikor igen sokat csökkent a CK érték, de azért nem is elkeserítőek.
Ha őszinte akarok lenni magammal, akkor kb. erre számítottam, illetve abban reménykedtem, hogy az értékek nem romlottak.
A CK 14.489, ami számszakilag valamivel magasabb, mint ősszel, de igazából nincs különbség (pláne ha azt is beleveszem, hogy a napokban valami hasmenéses kórság is átment Miskon).

Ami elgondolkodtató az a májenzimek alakulása, mert ezeknek az értéke jócskán felment:
GOT 353
GPT 541
Ezek tavaly még kétszázas nagyságrendben voltak, ezért aztán meg is beszéltük a doktornővel, hogy jobban utánajárunk a dolognak.

2009. március 24., kedd

DHEA

A dehydroepiandrosterone egy szteroidszerű hormon, amit a szervezet maga állít elő a mellékvesében és az agyban. A test számos hormon készítésére felhasználja, többek közt ez a tesztoszteron prekurzora (előanyaga).
Alapvetően arról nevezetes a szer, hogy a 40 feletti korosztály fiatalító szérumként veti be, ugyanis a kor előrehaladtával ez a szteroid egyre kevésbé termelődik a szervezetben (pubertás kortól 25-30 éves korig felívelve a testben keringő hormonok 30-50%-a DHEA-ból származik, aztán fokozatosan elkezd csökkenni, 70 év körül már csak 10%).
A fiatalabbak tesztoszteron növelésre használják, ami DMD esetében is hasznos lehet, hiszen ez izomtömeget és erőt növel.
Alapvetően hatása az általános fittség érzetben nyilvánul meg. Szedésével az ember kevésbé fáradékony és dinamikusabb mozgású. Ezen kívül pedig a szert használók beszámolnak arról is, hogy jobban alszanak, nyugodtabbak és jobb a memóriájuk.
Hosszadalmas és nagy dózisú szedését nem ajánlják a mellékhatások miatt, amelyek hasonlóak a DMD esetében egyébként alakalmazott szteroidokhoz.
Ami számunkra érdekes lehet, hogy nemhogy immunszupresszáns (elnyomó) hatása nincs,mint a DMD esetében javasolható szteroidoknak, hanem éppenhogy elősegíti annak működését. Pl. a korábban beadott védőoltások hatását is növeli (pl. a bárányhimlő oltást 5 évente célszerű megismételni, de ha DHEA kúrán van a páciens, akkor elképzelhető, hogy ritkítani lehet az oltásokat).
Autoimmun betegségek (pl. szisztémás lupus) esetén már bizonyított.
Volt egyszer egy "titkos" gyógyszergyári dokumentum a kezemben, amelyben szerepel, mint DMD esetén majd ajánlható termék. De erről egyéb konkrétumot nem találtam egyelőre.

2009. március 22., vasárnap

Találkozó David Federrel

Európa felé tartva abban a szerencsében volt részünk, hogy a Sao Paolo-i reptérre kijött David Feder és felesége, Ana Lúcia, akinek én nagy tisztelője vagyok, mert szerteágazó kapcsolataiknak és tudásuknak köszönhetően szereztem be első, minőségi információimat a betegségről és pl. kaptam pontos tippeket arról, hogy mit milyen mennyiségben adjuk DMD-s páciensnek. De nemcsak én vagyok ezzel így, többekről tudom, hogy ismerik munkáját és küzdelmeit, illetve, hogy használják az általa javasolt táplálékkiegészítőket. Davidék fia, Leonardo 24 éves és Duchennes, akárcsak Misko. Fiukat a helyzethez képest szerencsésnek mondanám, mert szüleik eltökéltek, folyamatosan tanulnak és a lehetőségeikhez képest mindent megadnak neki. David farmakológus és általános orvos, Ana Lúcia pedig gyermekgyógyász, aki időközben Brazíliában DMD szakértő lett és bár nem neurológus, kifejezetten ezzel a betegséggel foglalkozik. A gyorsan lepergett néhány óra alatt tucatnyi témát említettünk, persze egyiket sem a végletekig kimerítve – azt hiszem ahhoz több napot kellett volna együtt tölteni, de talán a közeljövőben erre is lesz lehetőség.

Beszéltünk a szteroidokról, ami nagyon fontos kérdés, hiszen a hivatalosan elérhető terápiák közül ez az egyetlen lehetőség. Húszévnyi tapasztalattal a hátuk mögött úgy gondolják, hogy a terápiát a lehető leghamarabb el kell kezdeni, lehetőség szerint deflazacorttal. A leghamarabb akár a baba-kort is jelentheti (mármint gondolom, ha a gyerkőc túl van a kötelező oltásokon), mert azt mondják, hogy a tünetek jelentkezésekor már késő. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy a betegséget a masszívabb tünetek jelentkezésekor diagnosztizálták, hiszen panaszok nélkül senkinek sem jutott eszébe, hogy CK értéket nézzen. Ekkorra az (5-8 éves) gyerekek izomzatuk majdnem 50%-át elveszítik már, így a szeteroid segít ugyan, de nem olyan mértékben, mintha akkor állították volna be a kúrát, amikor még jóval több volt az izomvolumen. Arról nem is beszélve, hogy az utóbbi években azt tapasztalták, hogy az idejekorán elkezdett kúra, kevesebb mellékhatással jár (pl. kisebb arányú a személyiségzavaros gyerek). Így Dávid felesége azt javasolta, hogy mihamarabb kezdjük el Miskonál az adagolást. Ez nem állandó szedést jelentene, hanem 10 nap kisdózisú szteroidkúrát követne 20 nap „pihenő”. Az elmúlt egy évben inkább  elvetettem a szteroidot, mint lehetőséget, de az elmúlt két hónapban kicsit foglalkozva a témával úgy látom, hogy szükséges lesz hamarosan. Ezt támasztotta alá beszélgetésünk illetve ezt megelőzőleg a banglorei konferencia is.

A szteroidokkal összefüggésben kezdtünk el beszélni a DHEA-ról és arról, hogy a cseh DMD-s szervezet hamarosan el is indítja a felhasználást. Azért nem kipróbálásnak írom, mert ez nem kettős vak teszt lesz, tehát ilyetén értelemben nem lesz egyértelmű a tapasztalatokból származó eredmény. Bár David azt javasolta, hogy talán éppen a magyar gyerekek lehetnének a kvázi placebó csoport, ami persze nem teljesen hiteles, hiszen így mindenki tudja, hogy ki kapja a szert és ki nem (illetve még több okból is kivitelezhetetlen). Én inkább arra gondolok, hogy a minikonferenciába ezt is be kellene venni témák közé.

A kerekasztal-beszélgetésünkről jut eszembe, hogy ők is szerveznek hasonlót és arról beszéltek, hogy a saját standardjaikat majd valamikor nyár végén fogják publikálni. Tehát megbeszéltük, hogy a publikációk előtt összevetjük eredményeinket, amit nagyon hasznosnak találok, mert így praktikusan duplázzuk a szakértők számát. Egyébiránt Brazíliában hasonlóan rossz a helyzet, mint Magyarországon. Az orvosok nagyon keveset tudnak a betegségről, kevés a specialista, pedig egy 200 milliós országról van szó. A szülők legtöbbje semmiféle kezelést nem biztosít gyermekének, inkább csak a csodád várják a génterápiától és az őssejtektől. Ez pedig lássuk be kevés. A legtöbb orvos szteroidot sem ír fel, ha mégis megteszi, a szülő nem váltja ki (ennek persze jócskán vannak szociális okai is).

A találkozó többi témáját majd külön posztokba írom, mert így a végletekig nyúlna ez a bejegyzés.

2009. március 20., péntek

Bölcsi-búcsú

A Gergő már amúgy is mindent blogolt képekben, így erről nem is sokat mesélek, csak annyit, hogy végül a búcsú 2 naposra sikeredett. Csütörtökön party a gyerekekkel, tortamaszatolás és egyebek, aztán pénteken reggel a recepciós néni elkezdett egyezkedni, hogy elég, ha csak este visszük haza a Misot, had maradjon jó soká, mégiscsak az utolsó napja. Persze nekünk volt egyéb búcsúzkodni és intézni valónk, de azért végül csak délután 4re mentünk érte. Luanna sajnos már nem volt ott (ő mindig csak délelőtt dolgozott), de Camilla, Marcia és a többiek így is hosszas búcsúzkodóra fogták. Anyukám már az intézménybe érkezéskor is pityergett, de látva, hogy mindenki szépen tartja magát a nagy ölelkezések és jókívánságok közepedte néha kicsit még jobban rákezdett. Misko, a tanárok és mi ekkor még hősnek bizonyoltunk és mindenki szépen tartotta magát, de végül az ajtóban a kisficsúr még odaszaladt a recepcióshoz, jól megölelgette, aki persze a végletekig meghatódva felbömbölt. Rövid másodpercek után kiderült, hogy nincs egyedül folytogató érzésével, így többen rázendítettünk, majd igyekeztünk lelépni, hogy legalább Miso ne szomorodjon el nagyon – aki amúgy roppantul fel volt dobva.Nem lesz könnyű pótolni a pótolhatatlant. Ez talán picit súlyos megjegyzés, de tényleg különleges hely ez. Nem hiszem, hogy Budapesten vagy bárhol van párja, mert lehet, hogy van szuperül felszerelt ovi, minenféle földi jóval, de Luana és Camila és a többiek csak itt vannak és máris nagyon hiányoznak.

2009. március 19., csütörtök

!!!

Az utóbbi idő legjobb hírét kaptam ma Évától:

Tisztelt Szülők!

Szeretnénk tájékozatni önöket arról a lehetőségről, hogy az Európai Unió támogatásával megalakult TREAT-NMD nemzetközi kutatási projektnek köszönhetően, amelynek laboratóriumunk is tagja, a legújabb kutatási eredmények során specifikusan a Duchenne izomdystrophiára (DMD) betegségre kifejlesztett gyógyszer kipróbálására van lehetőség néhány érintett magyar beteg számára. Szeretnénk felajánlani az Önök gyermekének is a részvételi lehetőséget ebben a vizsgálati projektben, amennyiben ehhez hozzájárulnak.

A kifejlesztett gyógyszer mechanizmusa az ún. antisense oligonukleotidok (exon skipping) módszer, amelynek segítségével eltolható a hibás dystrophin gén leolvasási kerete, így kisebb mértékben termelődhet az egyébként hiányzó dystrophin fehérje. Ennek eredményeként a súlyos DMD forma az enyhébb BMD formává alakítható. Ehhez azonban szükséges a deléció pontos méretének ismerete. Az általunk elvégzett molekuláris genetikai vizsgálatok során az Önök gyermekénél igazolt deléció helye és mérete megfelel az új antisense oligonukleotid módszer alkalmazási követelményének, így amennyiben Önök hozzájárulnak a kutatási programban való részvételhez, gyermekük részére biztosítani tudjuk a megfelelő gyógyszeres kipróbálási lehetőséget.

Az antisense oligonukleotid gyógyszert egy holland gyógyszergyár feljlesztette ki; az előzetes ártalmatlansági és hatékonysági vizsgálati eredmények birtokában szervezi meg a TREAT-NMD konzorcium a jelenlegi terápiás kipróbálást számos európai DMD betegben. A magyar betegek bevonása budapesti gyermekkórházakban történik, ismert gyermek-neurológusok részvételével.

A konzorcium munkájáról a www.treat-nmd.eu honlapon tájékozódhatnak. Magyar nyelven az intézetünk honlapján olvashatnak az osztályunk tevékenységéről: http://www.oki.antsz.hu

További részletek megbeszélése céljából kérem, mielőbb keressenek meg telefonon vagy e-mailben.

Budapest, 2009. március 19.                                                                                                               Tisztelettel: Dr. Karcagi Veronika, osztályvezető

Ha jól olvasom a sorokat, akkor ez már valóban a konkrét terápiás kipróbálás és nem pl. kettős vak teszt, tehát tényleg lehet reménykedni abban, hogy Bence sorsa kedvezőbbre fordul! Ebben a hírben ezen kívül még az is nagyszerű, hogy most igazán érezzük, a TREAT-NMD működik, mégpedig úgy, hogy a páciensek közvetlenül a saját bőrükön érezzék a segítséget. Ez tényleg fantasztikus!!! 

Sok sikert Bencének és Karcagi doktornőnek a további munkához!

Ja, és aki még nem regisztrált a programba az tegye meg akkor is, ha nem pont ebben (51. exon) a hotspotban van a mutáció. Ez még csak a kezdet és én hiszem, hogy mindannyiunknak lesz kedvező folytatás. :)

2009. március 18., szerda

Kebelmustra

Első hangzásra a címnek nem túl sok köze lehet Miskohoz, de ez csak a látszat. Történt ugyanis, hogy Babcia vitte zuhanyozni a gyerkőcöt. Hosszasan mulattak odaben, Miso locsolta a vizet szokás szerint, aztán a nagyi egyszercsak váratlanul kivágódott az ajtón nevetve.
Misko odabent hosszasan vizslatta Babcia kebleit, erre a nagymama elkezdte voltna okítóbeszédét, de nem jutott soká, mert a kisficsúr rövidre zárta monológját:
-Miso, ilyen a mamának is van...
-Mamának pici! - vetette közbe és törölközött tovább.

2009. március 16., hétfő

Nap mondása

Miso szokásához híven szépen pakolja szájába és nyeli a gyógyszereit egymás után. Sorra veszi rendesen mindet:
-kutíz (Q10), vitamim (E-vitamin), pjoti (Protandim), jakó (Marslakócskák)...
Az utolsó bevégesztével pedig felkapta a Juvenes cumisüvegét és így szólt:
-Erre iszom!

:)

2009. március 13., péntek

Obama igazat beszélt

Az új amerikai elnök beváltotta ígéretét és feloldotta az őssejtekre vonatkozó korlátokat. Az események tényleg gyorsan követik egymást, hiszen Obama 120 napot adott a Nemzeti Egészségügyi Intézetnek (NIH), hogy kidolgozza az új etikai szabályzatot. Az intézet máris bejelentette, hogy igyekszik felgyorsítani a folyamatokat, hogy a kutatások megkapják a megfelelő anyagi támogatást is, amelyek normál esetben hosszú hónapok mérlegelése után itélhetők csak oda.
ABC news
A Vatikán persze máris lázadozik...

Minez nekünk azért jó hír, mert ahogy Kissinger megmondta: amerika csinálja a politikát, tehát azt remélem, hogy ez a liberalizálódás átterjed majd Euróbára, illetve az egész világra. Ezen kívül pedig Texasban és Kaliforniában is vannak DMD irányultságú őssejtkutatások, amelyek esetében elképzelhető, hogy a támogatás akcelerálja majd a kutatásokat.

Őssejtes hírek Ausztráliából

Ismét egy siker, ismét őssejtekről szól, de ezúttal egészen más megközelítésben, mint azt eddig a Lakatos Andi vagy én tárgyaltuk.
Peter Gunning és Edna Hardeman professzorok eljárásának lényege, hogy kemoterápiával kezeli a disztrofinhiányos kisérleti egyedeket, közben pedig őssejteket juttat be a szervezetbe. Ezeknek a mioblasztoknak a speciális tulajdonsága az, hogy genetikailag módosították őket: felruházták egy vírussal bevitt génnel, az MGM egyik változatával, a P140K-val, ami egy DNS javító enzimet (metilguanin-DNS metiltranszferáz)  kódol. Ez az enzim azért felelős, hogy a kemoterápia hatását csökkentse azáltal, hogy kijavít/gátol bizonyos sejten belüli folyamatokat, amiket a kemo okoz.
Ezzel a technikával azt lehet elérni, hogy míg a beteg sejtek elpusztulnak a kemoterápia során, addig ezek az őssejtek túlélnek, sőt szaporodni kezdenek és izomszövetet hoznak létre jelentős izom-szatelitákkal. Vagyis megfelelő mennyiségű kezelés után elvileg tökéletes gyógyulás érhető el.
A kutatás jelentősége az, hogy eddig az őssejtek, a bejuttatás után pár órával elhaltak, ha mégsem, akkor pdig kilökődtek az immunválasz során. Ezek az őssejtek pedig nemhogy bejutnak, bentmaradnak és túlélnek, de teszik s a dolgukat!

Ez persze úgy hangzik, hogy el sem hiszem igazából, de természetesen ez nem jelent semmit. Mármint túl jól hangzik. Egyelőre nincs meg az eredeti cikk, az Origon olvashattok róla magyarul, illetve az ABC ausztrál honlapján van egy rövidke párbeszéd Gunning-al.

No persze sok dologról nem szól a cikk, ezért ezt is jó lenne eredetiben átnézni (februári Stem Cells magazinban jelent meg). A kiindulás a leukémia gyógyítása volt - innen jött az ötlet, ott pedig saját csontvelőt használtak. Ez ugye a DMD esetében nem működik, hiszen a disztrofin gén hiányát ez nem orvosolná. Ha idegen őssejt, akkor pedig pontosan miféle (ez generálja a többi szokásos őssejtes kérdésemet)? Illetve nekem kérdés az is, hogy a kemo során miért csak az izomsejtek fognak elpusztulni, más sejteket/szöveteket nem érint?

2009. március 10., kedd

Csak hogy tudjuk mit adunk nekik enni...

Találtam egy honlapot, ami több szempontból is érdekes. Ez tulajdonképpen egy tápanyag adatbázis - Nutrition Data, ahol rengeteg értékes információhoz lehet hozzájutni.
Ha pl. rákeresünk az "argininre", amiről tudjuk, hogy hasznos a fiúknak, akkor felsorolja azokat az élelmiszereket, amelyek a legnagyobb koncentrációban tartalmazzák.
Lehet komlett receptet beírni és kiszámolja a tápanyagtartalmat. Illetve tényleg sok-sok hasznos dolgot tartalmaz, amiből korszerű táplálkozásunkat összeállíthatjuk egy egyszerű regisztrálás után.

2009. március 6., péntek

Sikerek :)

És igen, sikerült. Misko fut, úgy igazán. Nem siet, hanem fut, vagyis van olyan pillanat amikor nincs lent a lába a földön.
Persze ismét nagyon aranyos volt, roppant büszke új tudományára. Ezért aztán több körrel is megajándékozta magát és minket, hogy tudjunk rendesen ámulni.
:)))
Ezen kívül pedig elég jól belejött a lefelé lépcsőzésbe, kis biztatásra kapaszkodás nélkül veszi az akadályokat.
Az "úszásban" momentán ott tartunk, hogy egyedül beszalad a hullámokba és kitárt karral várja, hogy beborítsa. Közben pedig hangosan kacarászik, valamint ha már épp ott a hullám teátrálisan fújja kifele a levegőt, nehogy benyelje a sóst. A mai móka az volt, hogy kizáróla egyedül akart mindent csinálni, tehát nem érhettem hozzá, csak az ő külön felszólítására. Így araszolt befele, mígnem már akkor volt a víz, hogy a feje kilátszott, de ha átment rajta a hullám, akkor bőven a víz alá került. Ezen is jót szórakozott, amikor épp érkezett a hullám azt kiabálta, hogy "Miso készül víz alá!", amikor pedig átment rajta "Miso vízalatt volt, ügyes volt."
A nap bemondása az volt, amikor a szerintem picit hűs vízbe belógattam a lábát és közben mondtam, hogy szerintem picit hideg, erre ő: "finom" és már ugrott is a vízbe.
Hazajövet a teraszon görnyedt háttal, mindkét mutatóujját magasba lóbálva mondta: "Miso zuhanyozik melegben".

2009. március 5., csütörtök

Szidás, bűnbánat, tényfelfogás

Történt ugyanis, hogy lementünk homokozni a partra és a tegnap kiásott tocsogónk mellett hatalmas canis merga éktelenkedett; gondosan eltakarítottam, de természetesen Miso nem általlott pont a helyébe hemperegni és hódolni legújabb hóbortjának: hason fekve nyalja a homokot, mintha fagyizna.
Persze szóltam neki, hogy nézzen értelmesebb tevékenység után, az "értelmeset" pedig lelkesen demonstráltam újabb ásás és kupachalmozás keretében. Egy darabig működött is a dolog, de aztán megint besunyított hasra és lesve, hogy nézem-e a szeme-se-áll-jól klasszikus tekintetével arcal belevetette magát a lisztszerű homokba, majd önelégülten nyammogott. Ismét szóltam, ismét tereltem, illetve beígértem, hogy visszaviszem a házba, ha nem hagy fel a számomra egyáltalán nem humoros ténykedéssel (igazából nem zavarna, ha nem pont egy nagy kupac kutyakakát takarítottam volna el előtte, közben vízionálva a kínálkozó kórokozókat).
Gyorsan kitalálható, hogy természetesen nem hagyott fel. Így morogva összeszedtem a cekkert és a kölköt, majd hazavonultunk. Kertben zuhany, ebből aztán méginkább vérig sértődés Miso részéről, aztán az apját szólongata a kis balga, mert még mindig abban bízik (hiába), hogy ha én bekeményítek, akkor az apja majd lágyul. Persze kiderült a turpisság, hogy miért is jöttünk be. Aztán odamentem hozzá és közösen megbeszéltük, hogy miért rossz döntés kutyaszar hűlt helyét nyalogatni. Még sosem láttam ilyennek az arcát, mintha tényleg vette volna az adást és bánatos lett tőle, csak éppen még nem tart ott a szocializációban, hogy azt mondja "bocsánat".
Pár perccel később pedig a hamakában olvastunk verseket, de előtte még megkérdeztem Misot, hogy mit fogott fel a dologból:
-Érted miért nem jó amit csináltál?
-Miso érti már - mondta kicsit még nyafka hangon, de nagyon komolyan - nem eszi kutya kakit.
Én meg persze majdnem elsírtam magam, ahogy lepergett előttem az egész eseménysor.

2009. március 3., kedd

Kultúrkölök

Miso tegnap este óta megköszöni a vacsorára kapott szendvicset. Nem mondtuk neki, hogy ez a módi, azt hiszem az apjától leste el, aki az általában esztétikai elveket is figyelembe vevő szendvicseimet csillogó szemű, csorgó nyálas köszivel nyugtázza.
Tehát Miso ahogy átveszi a miniszendvicsét ("szendics"), ugyancsak csillogó szemmel és persze rendkívül büszkén közli, hogy köszönöm. A legaranyosabb a dologban az, hogy tudja ám, kedveskedik éppen, szóval elő is veszi a legbájosabb mosolyát hozzá.
:)))

2009. március 2., hétfő

Etikus őssejtek

Ez egy egézen frissnek tűnő információ brit és kanadai kutatók munkájáról. A lényeg az, hogy vírusvektor nélkül sikerült rábírni bőrsejteket, hogy pluripotens őssejtek legyenek. A pluripotens őssejtek pedig hasonlóan az embrionális őssejtekhez, szinte bármilyen testi sejtté képesek átalakulni.
A hírben az a különleges, hogy sokan azért ellenzik az embrionális őssejtek használatát, mert az etikátlan, mondván mégiscsak egy emberi kezdeményből való. A kutatók ezen eredményével pedig már igazán nem lehet elmondani, hogy ez kritérium, hiszen egyszerű bőrből (esetleg más szövetből) vett sejtekről van szó, ami már egereken bizonyított, és a folyamatban lévő humán tesztek is haladnak, bár itt még nem egyértelműek az eredmények..
Egyébiránt a torontói kutatást egy magyar szakértő, dr. Nagy András vezeti, aki elsősorban nem az izombetegségeket emeli ki, de nem is ez a lényeg ebben a hírben, hanem a mechanizmus és az, hogy bár még csak az év elején járunk, de ez már a harmadik igazán kiváló hír ebben az évben az őssejtekről.

Index (magyarul, forrás nélkül)
Reuters (szintén forrás nélkül, angolul)
EurekAlert! szerint a Nature magazinban jelent meg a cikk.

2009. március 1., vasárnap

Építő jellegű...

Misko az állandó rombolás heyett nekiállt alkotni is úgy egy hete. Először azt hittem kósza tünemény, tekintve, hogy eleddig kifejezett örömét lelte a homokvárrombolásban vagy bármi más lerombolásában (kockavár, Lego építmények, gyurmafigurák, stb.), ami keze ügyébe esett. De nem most is éppen mellettem gubbaszt és kezet, lábat illeszt a keze ügyében lévő gyurmagombócba. Múlt héten pedig a bölcsis reggel "építkezéssel" telt. Camilla felhúzott egy takaros kis kockavárat és szétrombolás helyett szépen asztalhoz ült ő is, mint a többi gyerkőc és nekiállt alkotni.
Szóval már várom is a Gekkot, ahol a rengeteg szuper játékkal végre "rendeltetészerűen" lehet majd szórakozni.

Azsiai konferencia

Véget ért a kétnapos bangalore-i konferencia. Sajnos nem sokat láttam belőle. Egyrészt mert sokszor lefagyott teljesen, másrészt, mert itt éjszaka kezdődött. Ezen kívül az is eltartott egy darabig mire arra rájöttünk, hogy az előadás slide-jait a google chrome tudja megnyitni, míg a live stream-et az windows explorer, illetve szükség volt még egy Quick time 7-re.
Filippo Bucella azt ígérte, hogy az UPPMD oldalára hamarosan felteszik a felvételeket, addig is olvassátok a Lakatos Andi blogját - ők kedvezőbb időzónából figyelték az eseményeket. :)