2010. július 25., vasárnap

Márpedig a gyerekek tudják, hogy mi a jó nekik

...csak tudjunk olvasni a jelekből...
S ez esetünkben igen fontos és szerencsénkre elég hamar megtanultunk "olvasni", később pedig már el is tudta mondani, hogy mit akar. Mostanában pedig megcsinálja maga.
Mert az eddig is úgy volt, hogy ha pl. befejezte a bringázást, akkor hagytuk pihenni és sosem fordult elő, hogy azt mondjuk "na még egy kör", mert tudjuk, hogy az izomláz ellenségünk és Miso érzi, hogy mikor elég neki. A minap viszont arra jött rá, hogyan lehet gerinckímélően legozni:
Ez persze a 3.5 évestől kreatív megoldás, részemről viszont még nem vérprofi. Ha végre eljutok Fehérvárig, akkor emlékezőmartac felsővel kivágatok egy trapéz alapú hasábot, méghozzá úgy, hogy a két alap (vagyis a hasáb két vége) eltérő méretűek legyenek, ezzel adva lejtést a felső lapnak (amire rá lehet feküdni) - sorry, ha rosszul használom a geometriai terminus technicust, majd lerajzolom, hogy világosabb legyen. Ez egyébként egy rendes gyógyászati segédeszköz lenne, de nem lévén neve (legalábbis számomra), nem is talál ilyet a google.
Tehát, ha valaki a leírtak alapján ráakad rendelhetőre, akkor ne hezitáljon, mert neten megrendelnem sokkal egyszerűbb lenne...

Negyedéves gyűjteményes 2.0

Szieszta után:
-Akorát szuszékoltak, mint a bunda!

Miso, mi a jobb Zabljak vagy Rezevici?
-Neeeeem. Eccejje!

-Apa, mondok egy viccet! Ha nekijepű a katica az ablaknak, akkó fekete meg pios lesz az abjak.

-Apaaaa, nem te éneketé, másik állat énekeet!

-Mostmár sokkal jobb érzések van, hogy pisiltek.

-Nézd Miso, virágzik a bodza!
-Nem éééted? A Bodza nem tud virágzani, te mé azt hitted, hogy a Bodza tud virágzani? (neki ugye a bodza a kutyánkat jelenti)

Apja fűrészel:
-Azt mé vágaszolod le?

Meglát egy ventillátort, ami forog:
-Óóóó, odanézz az ott egy fojgószél.

Mandarint pucol:
-Jaaaj, beepicceet a szemembe!!!
-Mi spriccelt bele?
-Hát a fékojaj!

-Túrórudit fogsz enni?
-Neeem, lótújójutit. (mármint bazinagyot)
-Apa, én adom neked a tújójudit, hogy ne dzsunkázzad össze.

Lemenő nap szépre színezte a felhők tetejét:
-Úúúú, de szépen ki van viágítva!

2010. július 23., péntek

Goldenblog


Hip-hurrá! Ezúttal sikerült bekerülni az idei Goldenblog 50-es, egészség-életmód listájába. Köszi, hogy ehhez elég jónak találtátok!

2010. július 18., vasárnap

Negyedéves gyűjteményes

Következzék a totális vegyesfelvágott, ami a közelmúl mókásnak ítélt bemondásait illeti.

Masnit készülne kötni apai felügyelettel:
-Apa, vájjá, vájjá! Majd én megcsinálom. Csak nem tudom, hogy kell... csináld meg nekem!

Úgy döntött, hogy a szobájában lévő játszó alagútban szeretne sziesztázni, ahová Babciát is meginvitálta. Kisvártatva elképesztő bűz kezd terjengeni:
-Miso, te púztál?
-Igen. De nem most.

-Szent Pista park

-Odanézz mama! Háromnegyed másodperc magas (ház).

-Miso, miben sántikálsz???
-Cipőben.

-Lengeti a szél, amit pisilek!

Apja hivatalos irataink között rámol, mire ifjúúr természetesen elkezd fontoskodni egy papírral a kezében:
-Valami hivatalosat rajzolok...

-Jaj mama! Sajnos sokáig nem fogunk találkozni, elmegyek az okmányirodába és sokáig állok sorban.

Első lovasedzés előtt éktelen hangzavar hallatszik:
-Mi ez az ordenáré kiabálás???
-Csak énekelek...
-Miért?
-Mert lovagolni szokok!

Hidroplánt épít legóból:
-Ez lesz itt a kereke...
-De Miso, a hidroplánnak nincs is kereke.
-Jaaaj mama, van neki. Mennyé föl a netre és nézd meg!

Szösszenetek a természet világából:
-Újdonsült hosszú szártnyú bálna
-Apa! Ne vegyél ki, mer megdögjöm!!! - mondta, amikor éppen belugának képzelte magát
-Girlandi bálna
-Bocinak ott a letejelője
-Volt egy vulkán, ki akart törni és sikerült neki. Bummmm és kijött belőle a láv. Az nagyon régen volt, évvel ezelőtt.

2010. július 17., szombat

Misko a víz alatt

Két hete lehetünk Montenegroban, bő egy hete olyan az idő, hogy Misko mindennap tud úszni. Délelőtt egy, esetleg kétszer van a vízben bő fél órákat, délután kétszer minimum, de van, hogy háromszor is úszik. A fejlődés a vízben megdöbbentő. Minden nap tanul valamit. Tegnapelőtt lejött velem búvárkodni az aljára. Tegnap karúszó nélkül a medence peremén (ahol leér a lába) a víz alá merészkedett. Ma pedig karúszó nélkül a víz alatt úszik. A mély vízben. Hosszú másodpercekig a víz alatt, fáradhatatlanul.


2010. július 14., szerda

Beszélgetés Dr. Rhodes-zal

Több dolog is világossá vált a mai telefonbeszélgetés és levélváltás után. S hogy a végén kezdjem, rögvest el is mondanám, hogy egy hónap múlva nekivágunk és megnézzük magunknak ezt a texasi klinikát. :)))
Nem tudom, hogy mit fogunk vele elérni, de ha csak a fele igaz annak, amit hallottunk és láttunk, akkor már megéri, mert minden, ami késleltet, számít. Ha pedig lesz javulás, mozgásfejlődés vagy bármi, ami reálisan nézve pozitív, akkor fogjuk azt a kütyüt és szépen hazahozzuk!
Ha jól mennek a dolgok, akkor elvben arra is lesz lehetőség, hogy egy ún. pilot study-t (új gyógymód kis mintaszámú kipróbálása) szervezzünk Magyarországon, amiben több hazai gyerkőc is részt vehetne. Ez azért lehet jó, mert még az FDA és az Európai engedélyezés előtt hozzá lehetne jutni a gépekhez. Erről persze egyelőre nem tudok bővebbet, mert ezt személyesen fogjuk letárgyalni a doktorral.

A videón látható fiatalabb fiú már elmúlt öt éves és köszöni, remek kondícióban van, tünetei korántsem olyan drasztikusak, mint egy hasonló korú nem kezelt Duchennesé. A feltaláló most már további 13 pácienst kezel változó (de minden esetben pozitív) eredménnyel és augusztustól újabb 15 bejelentett betege van, köztük Misko is. Ezen kívül Angliában is zajlik még kipróbálás, amelynek az Action Duchenne ad keretet, ahol hat DMD-s gyermek állapotát javították fel sikeresen. A páciensek alapállapotától függően, mindenkinél tapasztalható volt látható eredmény, volt aki megtanult páros lábbal ugrálni, volt akinél a kontraktúrák csökkentek és volt aki jobban vett levegőt.
Ez egyelőre egy "tesztüzem" mindenki számára a VECTTOR elnevezésű, új géppel és csak a doktor texasi klinikáján érhető el, hiszen még engedélyezés előtt van (vagyis nem lehet egyszerű netes rendeléssel hozzájutni és ezt amúgy sem javasolják). A kísérleti stáció pedig abból is látszik, hogy a gépeket nemrég visszahívták, hogy újabb beállításokat végezzenek a szoftveren. A kezelések a jövő hónap közepétől indulnak újra.

A kezelés menetét tekintve indulás előtt készíteni kell Miskoról egy MRI felvételt, ami azért fontos, hogy a későbbiekben folyamatosan tudjuk majd monitorozni az állapotot. Vagyis, hogy biopszia nélkül lássuk azt, hogy a kezelésnek milyen hatása lesz szöveti szinten (van olyan gyerek, akinek egy év elteltével megszűntek a lábában az "oda nem illő" kötőszöveti állományok - egyelőre az még nem világos számomra, hogy ez miért következik be). Ezen kívül persze elvégeztetünk egy szokásos laborvizsgálatot (ez amúgy is esedékes a szteroid szedése miatt).
Érkezéskor lesz egy állapotfelmérés, aztán azonnal el is kezdődnek a kezelések. Reggel és este kell felhelyezni a tappancsokat 40-40 percre a kézre és a lábra (ezt egy hónapig kell csinálni, aztán orvosi előírásra megváltozhat a rendszer). Dr. Rhodes azt mondta, hogy 3-5 nap után lehet változásokat látni.
A betegek többsége öt kezelési napra érkezik, ami általában az idejük limitáltsága illetve a szűkös anyagi háttér miatt alakul így. Mi tovább fogunk maradni, egyrészt mert a doktor egyébként két hetet javasol alapvetően (Luke is ennyi időt töltött a klinikán), másrészt mert szeretnénk megbeszélni vele a további együttműködés részleteit.
A klinikán töltött idő után a beteg hazatér a készülékkel és tovább folytatja a kezeléseket, amelyek eredményét elküldi e-mailben a klinikára kiértékelésre és ha szükség van rá, akkor változtatni kell a protokolon. Ez egyfelől vonatkozhat a frekvenciára, másfelől pedig a tappancsok felhelyezésére (képet küld arról, hogy pontosan hová kell tenni).

A Dynatronics VECTTOR ára 4500$, az alapvizsgálat pedig 1000$. Ezen kívül a további költséget a kezelések adják, amely napi 100$.
A készülék árát nem sokallom, pláne, ha valóban van értelme. Az alapvizsgálatot viszont nagyon soknak találom, bár őszintén szólva nem ismerem az orvosi díjazást a tengeren túlon, csak azt tudom, hogy a szakemberért és a szolgáltatásért úgy általában nagyon sokat kell fizetni hazai viszonyokhoz képest. Na de hogy ennyire?

Azért repülőre szállás előtt még van egy pár kérdés, amit át kell gondolni. Néhány helyen azt olvastam, hogy igazán azoknak a kezeléseknek van eredménye, amelyeket a klinikán végeznek, ezért nem vagyok benne biztos, hogy hazatérve is eredményesek lehetünk és hogy egyáltalán ekkora távolságból (mármint folyamatos bejárós beállítás nélkül) menedzselhető lesz ez. Nem tudom, hogy egy e-mailben elküldött fotó alapján megfelelő helyre tudjuk majd felhelyezni a tappancsokat. Azt sem tudom, hogy mennyibe fog kerülni a távkonzultáció, mert feltételezem, hogy éveken át nem csinálja ingyen. Kérdés az is hogy hogyan fog ez működni egy bizonyos betegszám felett? (Az utóbbi hetekben megduplázódott a betegszám és világ minden sarkából jelentkeznek be a DMD-s betegek). Ha sikeres a találmány és tényleg van értelme a hosszú távú használatnak, akkor lesz-e annyira triviálisan hüjebiztos a gép, hogy Magyarországon is tudjanak vele gyerekeket kezelni (hiszen egy géppel értelemszerűen egymás után több ember is kezelhető).
Ez utóbbi kérdéskörrel kapcsolatban persze az is felmerül, hogy ez milyen keretekbe lehet beilleszteni. Hiszen egy hivatalos pilot study-hoz kell orvosi felügyelet és kell kórház is, tisztes monitorozással. Azt tudom, hogy Herczegfalvy doktornő is érdeklődik az elektroterápia iránt, de nem pont erről a készülékről vannak ismeretei. A doktornő arra gondolt, hogy ha létrejönnek az izomcentrumok, akkor helyet kap majd benne a kezelésre alkalmas gép, csak éppen nem a Dynatronics, hanem a freiburgi egyetem egyik fejlesztése. Nem tudom mennyiben más a két dolog, arról még annyit sem tudok, mint az amerikai változatról. Tehát van még bőven nyitott dolog... De ez persze egyelőre a tervezgetős-álmodozás kategóriája, hiszen aktuális feladatunk az, hogy Dr. Rhodes-t jobban leinformáljuk és ha minden rendben van, akkor elmenjünk Corpus Christibe.

2010. július 13., kedd

Calcort beszerzés

Kértétek, hogy írjam le az adagolást és azt, hogy hogyan is jutunk hozzá a szerhez.

Az adagot a TREAT-NMD standard alapján határoztuk meg (azért nem az írom, hogy az orvos határozta meg, mert a szeroid adásának felelőssége még mindig a szülő vállát nyomja, különösképpen, ha olyan szert szeretne adni, ami hazánkban nem engedélyeztetett). Így Misko a felvezető héten 6mg, azután pedig 12mg deflazacort kapott. Ezt követte két hét szünet. Most naponta 12mg-ot kap két hétig, aztán újabb két hét szünet és így tovább.
A dózis folyamatosan változik a testsúlygyarapodással, valamint, ha nem kívánt mellékhatások alakulnak ki, akkor meg fogunk próbálni más dozírozást vagy átállunk a prednisonra.

A beszerzést mi Pharmafutárral rendeztük. Gergő átadta nekik a receptet és a pénzt, a cég pedig néhány nap alatt leszállította a gyógyszercsomagot.

2010. július 10., szombat

STS terápia

Dr. Rhodes találmánya eredetileg nem DMD-s betegeknek készült, hanem krónikus fájdalom szindrómában szenvedőknek. Az idő múlásával egyre több különböző problémával jelentkező beteg volt, akik mind az STS terápiával nyertek enyhülést panaszaikra. Aztán egy szép napon besétált a klinikára egy érintett szülő is...
Persze az ilyen jolly-joker típusú kúrák első közelítésben mindig gyanúsak, de helyzetünkben tulajdonképpen nem engedhetjük meg magunknak, hogy elmenjünk a dolgok mellett. Mindenhatósága kicsit hasonló a Bemer technológiához, amennyiben mindkettő generálisan hat a keringésre. A jó keringés pedig "barátunk", hiszen általa jobb a sejtek oxigénellátása, enyhébb az oxidatív stressz és még sorolhatnánk. Annyiban viszont más, hogy a keringés javításán kívül itt más is történik.

Ez egy olyan készülék, amely elektromossággal akupunktúrás/akupresszúrás pontokat és idegvégződéseket stimulál különböző frekvenciákon. A frekvencia kiválasztása pedig a páciens különböző hőmérsékleteinek mérésével történik (pl. a jobb és bal láb hőmérsékleti különbsége vagy túl hideg és túl meleg végtagok szélsőértékei alapján). Vagyis, a készülék lead egy bizonyos frekvenciájú elektromos jelet, amire a kezelt személy valamilyen testhővel reagál, a reakcióból pedig megállapítható, hogy a jel megfelelő volt-e vagy sem. Ha nem akkor változtatnak rajta.
A megfelelő frekvencia pedig neuropeptideket termel, amelyek a test tucatnyi funkcióját koordinálják. A stimuláció során a Duchenne betegség szempontjából termelődő anyagok az IGF-1 (Insuline-like Growth Factor)*, melatonin és VIP (Vasoactive Intestinal Peptide). Az IGF-1 a sérült izomsejtek újraépítését segíti, ami rendkívül fontos, hiszen az alapvető problémakör az izomsorvadás esetében az, hogy a szervezet normál regeneráló képesége nem tudja kielégíteni a beteg szervezet izomhelyreállítási igényét. A degeneráció-regeneráció ismétlődő ciklusai végül oda vezetnek, hogy a szervezet nem tud már több izomsejtet létrehozni, így kötőszövettel helyettesíti az izmot (ettől vaskos a vádli). IGF-1 jelenlétében jelentősen csökken ez a probléma, vagyis kevesebb a nekrotikus folyamat (=izompusztulás), illetve növekednek a meglévő izmok. A VIP és a melatonin a nyugodt alvással van kapcsolatban, amely ezeknél a betegeknél sok esetben problémát jelentenek, részben a légzési nehézségek miatt. Ez a két neuropeptid ezen tud segíteni bonyolult kémiai mechanizmusok útján.

A Dynatron STS nevű készüléket 2000-ben mutatták be, de ekkor a még kezdetleges szerkezet nem volt ellátva automata teszteléssel (a kezelő változtatta a frekvenciát a beteg visszajelzései alapján). Azóta megalkották a VECTTOR nevű szerkezetet, amely előreláthatóan szeptemberben kapja meg az FDA engedélyt és a remények szerint egy receptre rendelhető termék lesz.

Kapcsolódó honlapok:

A félreértések elkerülése érdekében megjegyezném, hogy az STS terápia nem végleges megoldás, csak késlelteti a folyamatokat.

*Beth Bartonnak volt egy IGF-1 kutatása, amelyben rájöttek, hogy ha mdx egereknek adják a szert, akkor kevésbé jelentkezik az izomgyengeség és a fáradékonyság. Mint sok más kutatás, ez is úgy tűnik a süllyesztőbe került. Az STS amúgy is jobb annyiból, hogy ez a szervezetet készteti termelésre és nem külső forrásból jut hozzá a páciens a vegyülethez.

2010. július 9., péntek

STS terápia Duchenneseknek

Facebook felpörget mindent

Az őrületes sebességű információ-áramlás elképesztően gyorsítja a fejlődést. Ez pedig a mi malmunkra hajtja a vizet, vagyis lesz Misko számára elfogadható életminőséget hozó megoldás, ezt biztosan tudom.
Két és fél éve élünk együtt a diagnózissal, az utóbbi időben pedig már a látható tünetekkel is. Az eltelt időben tíz alatt volt azon napok száma, amikor nem foglalkoztam konkrétan valami DMD-hez kapcsolódó internetes böngészéssel, olvasással. Eleinte alig találtam valamit, rövid idő alatt úgy éreztem "végére értem" az elérhető, érdemben információt adó dokumentumoknak. Aztán egyszercsak robbant a Duchenne bomba a neten és azóta mindig van új a nap alatt, maximum várni kell rá néhány hetet.
Ez most sincs másként, ezúttal a Facebook-on terjed a hír futótűzként, olyannyira, hogy az érintett orvos már honlapján szabadkozik a DMD-s érintetteknek, hogy legyenek türelmesek.
De nem vagyunk azok. Hát persze, hogy nem. A régebbi motorosok pedig még ennél is kevésbé, ha jól gondolom.
Luke sikertörténetén felbuzdulva, most rengetegen akarnak Dr. Rhodes páciensei lenni, remélem a közeljövőben Misko és a többi magyarországi DMD-s is az lehet.
Az STS terápiáról úgy egy hónapja láttam először egy videót, de finoman fogalmazva nem dobtam hátast tőle, tegnap pedig Hati Éva is elküldte nekem a linket. Másodszorra nézve, illetve háttéranyagokat olvasgatva most úgy látom, hogy ez egy olyan terápia lehet, ami az alternatív és a konzervatív medicina határmesgyéjén ingadozva tud majd években mérhető késleltetést biztosítani sok olyan embernek, aki valami végső megoldásra vár.

2010. július 2., péntek

Egy hónap szteroid

Azt gondolom, hogy a változás elég látványos. Misko egy hónappal ezelőtt leginkább mászott a lépcsőn és csak külön kérésre gyalogolt fel, kapaszkodva. Most számtalanszor kapom magam azon, hogy hipp-hopp fent van a szobájában, mert "elfelejtett" valamit lehozni. Persze jellemzően kapaszkodva megy, néha már váltott lábbal.
Az általános energiaszintről pedig azt tudom elmondani, hogy az ébrenlét pihenéssel töltött ideje nem csökkent, viszont az aktív szakaszok "pörgősebbek".