2011. június 28., kedd

KAFO zokni

Misko KAFO-ja egyelőre az "éjjel-hordós" változat, ám ez is okoz némi fejtörést abból a szempontból, hogy pl. egy meleg nyári éjszakán hogyan viselje a nélkül, hogy reggelre ne úgy nézzen ki a bőre, mint 70 éves bácsika egy délelőttnyi Lukács fürdő után. S ha ehhez még hozzáteszem, hogy a lábán már régebben is volt ekcéma féleség néhány rosszul megválasztott zokni és cipő után, akkor egyértelmű, hogy az ember agyal egy picit azon, hogy mit húzzon rá második bőrnek.

Amióta a KAFO megvan úgy választok pizsamát, hogy testhezálló nadrágja legyen. De ennek beszerzésen nem is olyan egyszerű, mert eddig egy cég terméke passzolt Miskora.
Pár napja viszont Éva talált egy okos harisnyát "SmartKnit" (okos szövés), amelyet direkt KAFO-hoz javasolnak és a leírásban az szerepel, hogy speciális antibakteriális és légáteresztő matériából készült valamint, hogy gyűrődés-mentesen simul rá a lábra, ami szintén fontos, mert a pizsama gyűrődései sokszor hagynak nyomot a lábán.

Misko és Jónás

Nagyon régóta készülök a témakörben összeszedni gondolataimat és érzéseimet, de nincs könnyű dolgom, mert sokszor az az érzésem, hogy kapcsolatuk napról-napra változik. Miskoban az érkezés kitörő lelkesedése, szeretete és bája szépen átalakult féltékenységgé, akármennyire is próbálkoztunk kezelni a helyzetet. Az elmúlt egy évben így több dolog is hullámszerűen változott benne, bennem. Volt, hogy a legjobb testvérnek gondoltam és volt, hogy fájdalommal néztem egy pillantását is, mert néha tényleg az az érzésem, hogy ha lehetne szemmel ölni, akkor ő biztosan tudna.
Ősszel még azt gondoltam, hogy a texasi út segíthet a lelkének abban, hogy egy kicsit azt érezze, most csak rá figyelünk, de végül ez nem sült el túl jól. A rengeteg program rendesen lemerítette és hazatérve az időeltolódási küzdelmekkel megtűzdelve, teljesen kezelhetetlen arcát mutatta. Később, a költözés és az oviváltás, az élet visszaterelése a napi rutinok medrébe szépen helyrehozta. Azt is látom, hogy ha én jó formában vagyok, akkor ő is jobb formában van. Olyankor mindketten türelmesebbek vagyunk és végeredményképpen Jónással is rendesebben bánik.
Most éppen ott tartunk, hogy a múlt hét, szülői felügyelet nélkül egyértelműen jót tett. Bár az 5 nap sok volt, mert a harmadik nap végére elfáradt a felelősségtől. Történt ugyanis, hogy montenegrói utunk látszólag komplikált logisztikai manőverré fajult, alapvetően abból az okból kifolyólag, hogy a fiúkat meg szerettük volna kímélni a hosszú autózástól, ugyanakkor a Budapest-Podgorica repjegyárat irreálisan magasnak találtuk. Így végül Gergővel és Bodzával kényelmes tempóban és eszperantista stílusban leautóztunk délitáliába, ahová a fiúk utánunk repültek és együtt kompoztunk tovább Feketehegyre.
Vagyis a szülők autós kalandjai közben a fiúk egy csokorra való nagyszülővel múlatták az időt Budapesten. Miskotól azzal búcsúztunk, hogy most ő a férfi a háznál, neki kell vigyáznia Jónásra és segíteni Babciának, hogy minden rendben menjen. Három napig szépen ment a dolog, vigyázta a kisebb minden lépését otthon és házon kívül. Tápszert készített (be is tette a mikróba 4 percre...), odafigyelt, hogy Jónás ne kerüljön a "kislego" környékére és beállította a lélegzetvételt a felnőtteknél, csak hogy mindenki pontosan tisztában legyen a dolgával. :)
Aztán negyednapra elfáradt, ami utazási lázzal is párosult, így persze Jónás ismét sokszor húzta a rövidebbet...
S amikor azt mondom, hogy hullámzó, akkor pl. arra gondolok, hogy a tengerpartra érkezés annyira boldoggá tette, hogy ismét előbújt a jótestvér és együtt mókáztak a medencében.
Vagyis a napok mos úgy telnek, hogy egy-egy "darabosabb" megmozdulást követi a közös játék - mert már ilyen is van végre - leginkább a medencében vagy a közös olvasás a kanapén, amelyet Jónás egyre türelmesebben hallgat és láthatóan már vannak kedvencei is.
De a legjobban most az szeretem, hogy megjelent a huncut cinkosság. Persze leginkább olyan pillanatokban, amikor nekem éppen nagyon komoly képpel kell rendreutasítanom a szieszta-huligánokat. Vagyis épp nem mosolyoghatok egy jót rajta, pedig nagyon szeretnék, mert ilyenkor a legédesebb mindkettő. Ahogy Misko "elkaplak"-ot ismételgetve közelít görnyedve az ágyhoz, Jónás pedig már előre (konkrétan) fetreng a nevetéstől. Vagy ahogy ma összevillant a szemük miután rám néztek és simán folytatták a bohóckodást.

2011. június 22., szerda

Sangemini

A Sangemini egy Olaszországból származó ásványvíz, amely a többi hasonló termékhez képest nagyon magas kálcium tartalommal rendelkezik (333 mg/l), ezen kívül pedig remek a felszívódási aránya, de erről már Lakatos Andi egyszer beszámolt.
Akkoriban felvettem a céggel a kapcsolatot és hamar kiderült, hogy Magyarországra nem szállítanak - bár nyitottak voltak, mert azt gondolták importőr vagyok. :)
Sokáig nem is jutott eszembe a termék, de a múlt héten, ahogy átautóztunk Olaszországon, az egyik hypermarketben szembejött velem. Én pedig gondoltam egyet és magamhoz vettem három litert.
Misko nagyon örült neki, mert az volt az egyesség, hogy ha megiszik egy nap fél litert, akkor az aznapi kálcium adagot elbliccelheti (tegyük hozzá, hogy ez az összbevitel kb. 1/3-a). A "kukók" közül ez az egyetlen, amit kifejezetten nem szeret bevenni, mert a Tovita nem kapszula és nehezen csúszik, ezen kívül ízre pont olyan, mint a krétapor. A víz egyébként picit ízes, kb. oly módon, mint a hazai Teodora Quelle.

S ha már a kukókról esett szó - mert így hívja a mindennapi bogyókat, a kezdetektől - azt is elmesélem, hogy az én kis hősöm még mindig sima ügyként kezeli a fogmosás előtti gyógyszerbevételt. Montenegróba érkezésünk első napján rögtön kiderült, hogy a gyógyszerelosztó dobozunk Magyarországon maradt, így esténként veszem a nagy levegőt és koncentrálok, hogy minden rendben legyen. A koncentrációban pedig nagy segítségemre van Misko. Nyitom a dobozt és máris két pici ujj kotorászik benne. Pakolja a tenyerembe az aznapiakat és a kálciumnál kérdezi csak, hogy "van ma kááácijum, mama?", mert a többit keni-vágja, még azokat is, amik csak másnaponta vannak.
Hogy értsétek, miért is ekkora macera a porciózás: a montenegrói tengerparton igen magas a páratartalom és ha nem hermetikusan zárható dobozba rámolok, akkor pár óra alatt tönkre mennek a dolgok, de legalábbis megszívják magukat nedvességgel. Ezért már otthon kiszámoltam az adagokat és az összeset beleszórtam egy rendesen záródó dobozba, mert itt a kenyér addig ropogós, ameddig a kis pékségben sütőtől elér a polcig.

2011. június 6., hétfő

Fun Run 2011

Remek napon vagyunk túl, feltöltődve. Köszönhető ez magának a lehetőségnek, hogy bekerülhettünk a szervezetek közé, akikért lehetett futni. De talán még nagyobb mértékben köszönhető ez azoknak, akik nem családtagjaink és mégis tudnak önzetlenül adni. Akik unszolás nélkül, csak úgy maguktól eljönnek. Futnak, gyereket és kutyát őriznek, vizet osztanak, sérült gyerekeket hoznak, hogy velünk élvezhessék a napot és még sorolhatnám.
Ugyanakkor ami engem a mai napon a leginkább meghatott és megerősített, az a saját fiam ereje, lelkesedése és kitartása. Ahogy örömmel bújt ismét az Újpesti mezbe (hiszen most már ez az ő "hivatalos" sportpólója), ahogy izgult és türelmetlenkedett, mert már nagyon várta a kezdést. No és az ahogy nekiindult és végighajrázta a teljes távot, hogy valóban az elsők között érhessen be. Persze picit csaltunk, hiszen Misko futóbringával vágott neki a távnak és apja az elején még abban sem volt egészen biztos, hogy 1 km-t békés tempóban végig gurulja. Nos, megtette, teljes gázzal. A látvány hátulról - én Jónást tolva futottam utánuk -, életveszélyes imbolygásnak tűnt néha, bár benne nyilván megvolt a koordinációs tudat és az érzés, hogy mi a maximális gurulható sebesség. Olyan gyors volt, hogy minket Bodzástul, babakocsistul lazán hátrahagyott, apja pedig biztonsági megfontolásból, tempót tartva loholta ki a lelkét mellette. :)
Jónás békésen, csacsiját szorongatva tűrt vagy szórakozott; nem is tudom hogy érezte magát, talán majd a hivatalos fotókból kiderül, hogy kacag-e vagy falfehér, én hátulról, tolva, nem láttam. Bodza kicsit kitikkadva a hőségtől kényelmesen kocogott és villantott nyelvet a kameráknak.
Tehát van mit tanulnom a saját gyermekemtől. Nekem sosem volt ilyen kitartásom. De talán nem véletlenül kaptam ezt a feladatot. A sors úgy hozta, össze kell kapnom magam és ki kell tartanom a végsőkön túl is. S ha eddig nem tudtam volna mi a dolgom, akkor most jelentősen leegyszerűsödött: le kell másolnom Misko hozzáállását a dolgokhoz. Azt, ahogy ma nekivágott és lankadatlan lelkesedéssel vágtatott a célba. Azt ahogy feltöltődött egy ilyen délelőttől, pedig neki a jó része tényleg unalmas volt, túl sok várakozással.

Tanulságos nap volt a mai alapítványi szempontból is. Bár még nem tudjuk a végeredményt, de egyelőre úgy sejtem, hogy ráfizetéses vagy éppen nullszaldós lehetett az esemény annak ellenére, hogy úgy érzem azért adtunk a reklámnak. Persze marketing szempontból nyilván nem volt tökéletes a stratégia és nem elég az FB oldalra helyezni a hangsúlyt. Már csak azért sem, mert a FB oldalon, az eseményre bejelentkezettek száma 52 volt és ebből 14-en voltak valóban ott. :/ Viszont mindenből tanul az ember, jövőre majd ezt is lehet okosabban csinálni!

2011. június 4., szombat

Aktuális szösszenetek

Sokadszorra hiányoljátok Misko mindennapos beszólásait, amit manapság nem is olyan könnyű összeszedni, mert bohócságból ugyan jut bőven óvoda utánra is, ugyanakkor nagyon sok az olyan helyzetkomikum, amit kiemelve a carpe diemből, elveszti zamatát. De azért most lekörmölök néhányat, ami bearanyozta az elmúlt napokat. :)

Lajstromba veszi, hogy ki is fontos számára:
-Csak a Dávidékat szeretem, meg a Nusit meg a Szonit...
-...és minket? - kérdezi naivan Apukája.
-Ááá, hát az most kimaradt a dolgból...

Jobbkormányos autót lát és gyorsan érkezik is a kérdés:
-Mér az anyukaülésen vezet a bácsi?

Előzmények: uzsonnára megevett egy túrórudit.
-Mama és most nem kapok valami deszertet vacsora után? ... Fagyiiiit?
-Na de Misko, délután már volt édesség.
-Ugyan mama, ki emékszik már arra!

Reggeli rutin készülődéssel egybekötött huzavona közben:
-Addig fogok itthon jáccani, amíg apa leszek!

Hazatérve a boltból félhangosan megjegyzem, hogy elfelejtettem tejet venni:
-De az semmi baj mama. Tudod az emberek néha-néha elszoktak felejteni valamit.

Egyik óvónéni gyermeket vár, Misko mesél nekünk erről a vacsoraasztalnál:
-...és tudod, a Viki el fog menni szülői értekezésre és akkor majd kibújik a kisbabája és után szerintem nemsokára jön is vissza.

A fagyinak mér az a lényege, hogy hideg???