2008. augusztus 23., szombat

CK érték

A CK=kreatin kináz izomban lévő enzim, amelynek vérbeli aktivitását határozza meg a laborvizsgálat. Izomdisztrófia gyanaus eseteknél ez az első, amit meghatároznak. Ha ennek értéke magas, akkor az további vizsgálódásra ad okot.
A CK érték (esetünkben) elsősorban akkor emelkedik meg, ha a vázizomzat sérült vagy pusztul - progresszív izomdisztrófia. De ezen kívül több, a betegségtől független okból is emelkedett lehet:
- szívizom nekrózis/atrófia (elhalás/megfogyatkozás)
- myocarditis (szívizomgyulladás)
- harántcsíkolt izmok nekrózisa/atrófiája
- amiotrófikus lateralis sclerosis (Lou Gehrig kór)
- polymyositis (vázizmok gyulladásos autoimmun betegsége)
- termikus és elektromos égések
- rhabdomyolysis (rapid izomelhalás sérülés következtében)
- kimerítő és hosszú edzés után (emelkedik 3 órával edzés után, tetőpont 6-16 óra elteltével, normalizálódik 48 alatt)
- műtétek után
- stroke
- terhesség utolsó hetei és vajúdás
- magas láz
- endokrin miopátia
- hipotireózis (csökkent pajzsmirigyműködés)
- acromegalia (óriásnövés)

Izomdisztrófiás megbetegedés során a CK érték csúcsa általában a betegség kezdetekor, kisgyermekkorban van. Ez a legaktívabb szakasz. A megnövekedett CK szint nem konstans, függ a páciens korától, a betegség lefolyásától, de akár attól is, hogy a vizsgált időszak előtt volt-e beteg a gyerek. Az is számíthat, hogy reggel veszik-e le a vért, mielőtt a gyerek komolyabb mozgást végzett volna vagy délután, amikor túl van egy esetleges játszótéri rohangáláson.
A CK érték mellett egyéb enzimek is emelkedett szintet mutathatnak (SGOT - esetek 15%-ban, SGPT, LDH - esetek 10%-ban).
A kreatin-kináz értéke 5-100-szorosa is lehet a normál érték felső határának. Legmagasabb értéke általában 2 éves kor körül van, onnantól fokozatosan csökken, ahogy a betegség tünetei egyre előre haladnak (minnél kevesebb a izom, annál kevesebb tud elhalni). 7 éves kor körül az érték már csak kb. 50% a kezdetinek. Általában ez után 5-ször magasabb marad a normál értékeknél, de végstáduimban ennél kevesebb is lehet.

Nincsenek megjegyzések: