2011. augusztus 12., péntek

Mi történik, ha vérnyomáscsökkentőt szedünk, pedig nem is vagyunk vérnyomásbetegek?

Ahogy azt Lakatos Andi tanácsolta, nem fogjuk vissza magunkat és keressük a válaszokat a kérdésekre. :)
Első körben az egyszerűen és gyorsan válaszolhatóra, amely azért nagyon fontos, mert tényleg nem szeretném, ha bárki is eszetlenül elrohanna a patikába és olyat tenne, aminek később ronda következményei lehetnek.
Ha az ember rendezett vérnyomás mellett vérnyomáscsökkentőt és vízhajtót szed, jelentkezhet gyengeség, szédülés és rosszabb esetben keringés összeomlás. Ha pedig bizonyos vízhajtók mellé nem szed káliumot, akkor a sóháztartása is felborul, más vízhajtók esetében pedig pont a kálium fogja a legtöbb bajt okozni.

Esetünkben a Lizinopril olyan vérnyomáscsökkentő szer, amelynek gyermek dozirozása Magyarországon nem is létezik, de a spirolakton alkalmazása sem jellemző. Különös tekintetben együttes alkalmazásától int óva az orvos, mert a Verospiron olyan vizelethajtó, amely kémiai összetételéből adódóan visszafogja a kálium ürítést, a Lizinopril pedig hasonlóan viselkedik. Így együttes alkalmazásban, súlyos esetben a felhalmozódott kálium szívmegálláshoz vezethet normál vérnyomás mellett.
Ha valamilyen oknál fogva mégis alkalmazzák, akkor a napi szintű laborvizsgálat elengedhetetlen, mert a szervezetre gyakorolt hatása rapid módon jelentkezhet. De nem alkalmazzák.

Még egyszer mondom: NE TEGYÜK! Nem tudjuk, hogy pontosan milyen részletei voltak az egértesztnek. Azok csak egerek, a gyerekeink meg emberek. Ne használjuk laborjószágoknak őket!

Nincsenek megjegyzések: