2012. június 19., kedd

Állásfoglalás

Az elmúlt hetek egyik meglepő híre volt, hogy a Nagy Gén kiadott egy szakértői leletet egy Jobbikos parlamenti képviselőnek, mely szerint nem rendelkezik cigány és zsidó genetikai génváltozatokkal. Senki sem tökéletes. Úgy tűnik, a Nagy Gén sem az. Genetikai vizsgálattal a lelet állításai nem támaszthatók alá,  mivel abból, hogy valakinek hiányzik egy népcsoportra jellemző genetikai génváltozata, még nem következik, hogy az őseinél is hiányzott, illetve ez a tény nem zárja ki egy népcsoporthoz való tartozását. Mint az közismert.
Az ok, amiért állást foglalunk ebben az ügyben az, hogy a genetika mint tudomány fontos a DMD betegek életében. Az ilyen hírek alkalmasak arra, hogy negatív képzettársítást alakítsanak ki a genetikával, genetikusokkal kapcsolatban, hiszen az emberek egy része hajlamos az általánosításra - mint az a szakértői lelet megrendelésének tényéből, ill. annak okából is kikövetkezhető. Ezen túlmenően, bizonyos szempontból mulatságos módon, még a Nature hasábjaira is felkerült a hír. Minden kutatónak, tudományos életben dolgozónak az álma, hogy bekerüljön a Nature-be, a leghitelesebbnek tekintett tudományos lapba. Sikerült.
Andi hordozósági vizsgálatának másodvéleményét egyébként a Nagy Gén adta nekünk pár éve. Alapítványunk, mi, elhatárolódunk a tudománytalanságtól, ill. a tudomány rossz célra történő felhasználásától. Így tett az ESHG (European Society of Human Genetics), az EURORDIS, a ritka betegek európai szervezete is, melynek a RIROSZ-on keresztül tagjai vagyunk.


hivatkozások:
https://www.eshg.org/13.0.html
http://www.nature.com/news/genome-test-slammed-for-assessing-racial-purity-1.10809

Nincsenek megjegyzések: