2008. július 25., péntek

1.5 év

Kedves, mosolygós, bújós, rosszcsontkodó, napról-napra változó. Ritkán nyűgös és hisztibe hajló (ha jobban megindul a fogzás). Jól szocializálálódik, bárkivel szívesen játszik, a korabeliektől tanul leghatékonyabban. Elképesztően óvatos a mozgása, másfél hónapja jár (06.03.); néhány hete guggolni is tud (07.02.), de nem szeret. Kapaszkodásal szeret felállni, ha egyedül teszi előbb kinyújtja a lábát és úgy közelít kezeivel a lábához (Gowers' sign). A járás első időszakában annyira megrettent saját tudományától, hogy végig jajgatott, térdrehuppanás után pedig "puff" felkiáltással nyugtázta az eseményt és kezdődött minden előlről :). Azóta persze sokat fejlődött kordinációban és sebességben.Első, egyértelműen helyesen használt szava a "ne" (montenegróiul). Nagy kedvencei a hangutánzó szavak: ajjaj, puff, pukk. Egy hónapja egyre több dolgot mond: daj (add montenégerül), apa pá (amikor apja már kiment az ajtón), bo (Bodza kutya), jájá (várjá'), mé' (még), góga (gólya), bábá (nagyi lengyelül), dodzsi (gyere montenégerül), teis (te is). Illetve két napja beindult a totális halandzsanyelv, többszótagos szavakkal mesél el vele megesett dolgokat. Ehhez gesztikulálni is szeret. Állatokat utánoz kb. egyéves kora óta (vadoroszlán, elefánt, halacska, boci, kutya). Ezen kívül vannak saját kreálású előszeretettel kántált szavai: kákmn, bubá, méme.
Régóta imádja az autókat (kiválóan "brummog" hozzá) és a repülőket (ha meghallja, azonnal az égre mutat). Utóbbi időben néha legózik is vagy csak kedvére jön-megy és közben "telefonál", távirányítani próbál vagy hoz-visz kezébe akadó tárgyakat. Kedvenc meséje a Vadkaland, amit az autóban szokott nézni (hangoskodik, ha a félagancsú szarvas feltűnik). Az abszolut szerelem persze a Béka, ezt a jószágot mindenhová magával viszi, illetve az utóbbi időben meg is mutat neki minden érdekes dolgot, gondosan ügyelve arra, hogy a Béka szeme jó irányba legyen. Na és Bodzáról se feletkezzünk meg, hiszen nincs nap simogatás és vele való játszás nélkül.
A mi esetünkben nehéz megmondani, hogy kit mennyire ismer meg a családból rajtunk kívül, de a húgom volt az első, akit nagy biztonsággal, széles mosollyal tudott üdvözölni, ha viszontlátta.
A napi bioritmusa mitsem változott világrajöttének kilencedik hete óta: szívesen alszik délelőtt 1-1,5 órát és ebéd után 2-2,5 órát (ha csend van), az éjszakái pedig csak az utóbbi időben rövidültek egy kicsit, a kánikula beálltával (szeret vacsi után játszani).
Még mindig ötször eszik (illetve habzsol), szigorúan egészségeset. Semmi hozzáadott cukor, só és minimális szénhidrát (nem eszik kenyeret és tésztát). Tartósítószermentes, friss élelmiszerek; rengeteg zöldség és gyümölcs, sok hal, csirke és néha borjú. Mindent megeszik, mindent szeret.
Ezen kívül kitartó élvezettel szedi a napi táplálékkiegészítőket: Juven, karnitin, D-vitamin, noni juice vízben hígítva. Valamint Protandim és multivitamin porrá törve. Hetente 2x E-vitamin, 1x pedig Q10. A szerek pozitív hatásairól nem tudok beszámolni.
A napi rutinba jelenleg az esti nyújtó gyakorlatok férnek be, valamint a Bemer ágy használata reggel és este. Remélem, hogy hamarosan az úszást is ide lehet majd sorolni.
Ez persze csak távirati stílus, ahhoz képest, amit az én másféléves "nagyfiamról" el tudok mondani...

1 megjegyzés:

izsomelcsi írta...

Szia!!!
Az én kisfiam ugyanilyen karakterű kisfiú volt ennyi idősen,annyi külömbséggel,hogy Zsoci eszméletlenül el volt kényeztetve(első gyerek,első unoka szituáció)!Sírós volt nagyon.Miso gyönyörű és okos gyerek,légy nagyon büszke rá.Szép napot Nektek!A kicsinek millió puszika