2009. szeptember 2., szerda

Interjú az AVI-4658 vezető kutatójával

Az utóbbi napok google alertjét szépen megtöltik az AVI BioPharma-s cikkek. Persze, nem véletlen, azért tényleg nagy eredmények ezek. S hogy tulajdonképpen polgári nyelvre lefordítva mit is jelent ez, arról egy részletes interjúban számol be Jeff Chamberlain, aki a Washington Állam Egyetemének neurológus kutatója.
A szöveget olvasva az ember egyszerre lelkes és elkeseredett, mert valóban jelentős az utóbbi időszak kutatási progressziója, de azért az is tudható, hogy jó, ha 10 éven belül patikába kerülhetnek ezek a szerek. Ezen kívül arról is szó van, hogy a nagy siker ellenére ez a szer pl. Misko mutációjára nem alkalmazható, de ha alkalmazható lenne, akkor sem jelentene gyógyulást, csak az aktuális állapot konzerválását.
Ha ma kezdhetnénk a kezelést, akkor jó eséllyel megtarthatná a járóképeségét. De nem fogja ma kezdeni.

Azt hiszem ez a cikk azért alapvetően borúsra fordította gondolataimat. A helyzet mai állása szerint az én életemben már nem lesz felhőtlenül boldog nap. Amíg a fiam él és küzd, azért nem. Amikor pedig már nem lesz, azért nem. Ez pedig egyáltalán nem felemelő érzés.

No de ez a mai állás. Holnap pedig ki tudja mi lesz? Hiszen ott vannak az őssejtek, amelyekről Chamberlain is beszél és amelyekkel ő is dolgozik. Azt hiszem, életem része lett a csodavárás.

3 megjegyzés:

Landi írta...

Sajnos, az exon skipping technikaval meg csak konzervalni sem lehet az aktualis allapotot. Csak lassitani a romlast, mivel "csak" Beckerre alakitja a betegseget, es a Beckeresek is leepulnek, atlagban 35-40 eves korukra ok is toloszekbe jutnak. :-((( A tobbi amit irsz sajnos teny, es nehez ezzel egyutt elni, foleg azert, mert az ember azt latja, hogy a kuszobon van valamifele megoldas, segitseg, es gazdasagi erdekek meg adminisztracios bonyodalmak miatt lehet, hogy mi eppen lecsuszunk rola. :-(((

LAW írta...

Hogy mivé szelidíti azt már írtam a Házipatikás korrekcióban. Bár ha olvasod az interjút, akkor ez a pasi pont arról beszél, hogy idejekorán elkezdve az egereken meg sem látszik, hogy betegek. Na persze azok csak egerek...
Persze, ha Miskot Beckerrel diagnosztizálták volna, akkor most azon sopánkodnék, hogy jaj istenem, majd 1x leromlik az állapota. Így viszont annak is örülnék, ha "csak" Beckeres lenne, de erről talán már a klubban is írtunk.
Az is bosszantó számomra, hogy itt megint kiderül az, hogy több intézet is paralel módon dolgozik. Persze ez megteremti a versenyt és talán ettől gyorsabb a dolog. Ugyanakkor az éles gazdasági helyzet miatt rövidebbek vagy elmaradnak bizonyos biztonsági lépések. S én még mindig úgy látom, hogy jobb lenne az előrejutás, ha összeraknák amijük van. Mert raktáron mindenkinek van okossága, ez már a téli Cossu ügy kapcsán kiderült számomra.

Landi írta...

Na, ettől a paralel dologtól vagyok én is már egy jóideje kiakadva. Elsősorban az exon skippinget tekintve. Épp most írok erről egy bejegyzést. Szerintem ettől semmi sem lesz gyorsabb és olcsóbb sem, bár nem tudom, hogy te pontosan mire gondoltál. Na, az a Házipatikás bejegyzés, az tetszett. Amúgy tényleg rengeteg a félrevezető, pontatlan írás, ráadásul hivatkozás nélkül.