2010. április 20., kedd

Linolsav

A linolsav omega-6-zsírsav és mint ilyen a "jóbarát" zsírok közé sorolható. Általában elmondható, hogy jó hatással van a szervezetre: balanszírozza a hormonháztartást, segíti a fehérjeszintézist, erősíti az immunrendszert és a központi idegrendszert és jó hatással van az izületekre és a kötőszövetre is.
Ez az esszenciális zsírsav terészetes formában (glicerinészter alakban) növényi olajokban található meg, az emberi szervezet nem képes előállítani, viszont szüksége van rá. Legnagyobb arányban a sáfrányos szeklice, a szőlőmag és a mák olajában található meg - bővebb lista a wikipedián). Ezek un. száradó olajok és levegővel érintkezve gyorsan oxidálódnak és polimerizálódnak ezért napfénytől védve, száraz, hűvös helyen kell tárolni.
A linolsav segíti az izmok regenerálódását és csökkenti a gyulladásos tüneteket, ezért ez a fiúk számára kifejezetten hasznos lehet. Amiért még nagyon hasznos az az, hogy a sejtmembránokat rugalmasan tartja. A disztrofinhiány okozta "lyukakat" ugyan nem fogja betömni, de talán késleltetheti a nekrotikus folyamatokat.
A sejteket hidratált állapotban tartja, javítja az oxigén transzportot, ami segít a tüdő jobb működésében.
A linolsavat a Mg, Se, Zn, a niacin és a B6-, A-, C-, E-vitaminok segítik, hogy omega-6 zsírsavvá alakuljanak szervezetünkben.
A Duchennen kívül sok más betegségben igen hasznos lehet, rák, magas vérnyomás, különféle bőrproblémák, stb. kezelésére kiegészítésképpen.

Adagolás Ana Lúcia Langer útmutatása alapján:
1000 mg/nap

Káros mellékhatása és túladagolásos tünetei nem ismertek.

Magyarországon beszerezhető termék pl. a Lipidex.

Nincsenek megjegyzések: