2010. július 10., szombat

STS terápia

Dr. Rhodes találmánya eredetileg nem DMD-s betegeknek készült, hanem krónikus fájdalom szindrómában szenvedőknek. Az idő múlásával egyre több különböző problémával jelentkező beteg volt, akik mind az STS terápiával nyertek enyhülést panaszaikra. Aztán egy szép napon besétált a klinikára egy érintett szülő is...
Persze az ilyen jolly-joker típusú kúrák első közelítésben mindig gyanúsak, de helyzetünkben tulajdonképpen nem engedhetjük meg magunknak, hogy elmenjünk a dolgok mellett. Mindenhatósága kicsit hasonló a Bemer technológiához, amennyiben mindkettő generálisan hat a keringésre. A jó keringés pedig "barátunk", hiszen általa jobb a sejtek oxigénellátása, enyhébb az oxidatív stressz és még sorolhatnánk. Annyiban viszont más, hogy a keringés javításán kívül itt más is történik.

Ez egy olyan készülék, amely elektromossággal akupunktúrás/akupresszúrás pontokat és idegvégződéseket stimulál különböző frekvenciákon. A frekvencia kiválasztása pedig a páciens különböző hőmérsékleteinek mérésével történik (pl. a jobb és bal láb hőmérsékleti különbsége vagy túl hideg és túl meleg végtagok szélsőértékei alapján). Vagyis, a készülék lead egy bizonyos frekvenciájú elektromos jelet, amire a kezelt személy valamilyen testhővel reagál, a reakcióból pedig megállapítható, hogy a jel megfelelő volt-e vagy sem. Ha nem akkor változtatnak rajta.
A megfelelő frekvencia pedig neuropeptideket termel, amelyek a test tucatnyi funkcióját koordinálják. A stimuláció során a Duchenne betegség szempontjából termelődő anyagok az IGF-1 (Insuline-like Growth Factor)*, melatonin és VIP (Vasoactive Intestinal Peptide). Az IGF-1 a sérült izomsejtek újraépítését segíti, ami rendkívül fontos, hiszen az alapvető problémakör az izomsorvadás esetében az, hogy a szervezet normál regeneráló képesége nem tudja kielégíteni a beteg szervezet izomhelyreállítási igényét. A degeneráció-regeneráció ismétlődő ciklusai végül oda vezetnek, hogy a szervezet nem tud már több izomsejtet létrehozni, így kötőszövettel helyettesíti az izmot (ettől vaskos a vádli). IGF-1 jelenlétében jelentősen csökken ez a probléma, vagyis kevesebb a nekrotikus folyamat (=izompusztulás), illetve növekednek a meglévő izmok. A VIP és a melatonin a nyugodt alvással van kapcsolatban, amely ezeknél a betegeknél sok esetben problémát jelentenek, részben a légzési nehézségek miatt. Ez a két neuropeptid ezen tud segíteni bonyolult kémiai mechanizmusok útján.

A Dynatron STS nevű készüléket 2000-ben mutatták be, de ekkor a még kezdetleges szerkezet nem volt ellátva automata teszteléssel (a kezelő változtatta a frekvenciát a beteg visszajelzései alapján). Azóta megalkották a VECTTOR nevű szerkezetet, amely előreláthatóan szeptemberben kapja meg az FDA engedélyt és a remények szerint egy receptre rendelhető termék lesz.

Kapcsolódó honlapok:

A félreértések elkerülése érdekében megjegyezném, hogy az STS terápia nem végleges megoldás, csak késlelteti a folyamatokat.

*Beth Bartonnak volt egy IGF-1 kutatása, amelyben rájöttek, hogy ha mdx egereknek adják a szert, akkor kevésbé jelentkezik az izomgyengeség és a fáradékonyság. Mint sok más kutatás, ez is úgy tűnik a süllyesztőbe került. Az STS amúgy is jobb annyiból, hogy ez a szervezetet készteti termelésre és nem külső forrásból jut hozzá a páciens a vegyülethez.

Nincsenek megjegyzések: