2011. február 26., szombat

Konstruktív nagyfiú

Ma éjszaka úgy volt, hogy útnak indulunk Nürnbergbe, ahol Misko élete első "baráti látogatására" készült :). De nem tehettük mert Misko, testhőjét ismét 39 fok köré rendezte (ezért aztán a Ritka Nap mókáiról is lemaradt...).
Vagyis miközben a családom hazai pályán próbálta lenyomni a napközben még "kultúrlázat", addig mi Gergővel a Ritka Napon képviseltük az Alapítványt és azon tűnődtem, hogy nem pszichés alapú-e az egész. Egész konkrétan utazási láznak nevezném. Már nem először fordul elő, hogy közvetlenül indulás előtt teríti le valami. S az a valami igazából a láz, mert más tünet általában nincs, mint ahogy most sincs.
Persze semmi sem egyértelmű, mer egy röpke vírus is tud pont ugyanígy viselkedni, tehát a maradás mellett döntöttünk, amitől Nusi rettenetesen elkeseredett, Misko viszont a szájgörbítés után azonnal a konstruktív ötletek mezejére lépett. Azt már tudja, hogy 38 felett láz van, ezért ha a bejelentés ezzel kezdődik láthatóan kattogni kezdenek odabent a fogaskerekek. Most természetesen az gondolkodás iránya az utazás mielőbbi mekezdésére irányul, így, amikor közöltük, hogy 38.5, ő azonnal hűtőfürdőt javasolt. De első körben persze nem kapta meg, amit akart, mert sejtettük, hogy ez későbbre kell tartogatni (ill. ennyitől még nem szaladunk a fürdőbe, a lázcsillapító is megteszi).
S itt akkor tennék is egy nyúlfarknyi kitérőt a láz kezelésére. Mert normál esetben, egészséges gyerek ilyen mértékű testhőjét még nem kezelném feltétlenül. Végezze csak el a szervezet, amit el kell. De Miskoval más a helyzet. A láz rosszat tesz az izmoknak, egyáltalán az ilyen mezei betegségek is rosszat tesznek az izmoknak. Többek között azért is, mert az izmokat folyamatosan el kell látni tápanyaggal, nem szabad "éheztetni" őket. Ha pedig a gyerek étvágytalan a láztól vagy pl. hasmenése van, akkor a megfelelő esszenciák nem jutnak el a sejtekig. Ez pedig nem tesz jót.
No de térjünk csak vissza a nap hőséhez, aki az éjszaka egy részét természetesen hűtőfürdővel töltötte végül, zokszó nélkül. Sőt, magától hasra feküdt a vízben, mert elmondása szerint, ha a mellkasa is benne van, akkor nagyobb részt jobban hűti. Ilyenkor azért mindig megdöbbenek egy picit, hogy egy négyéves agya máris micsoda logikai következtetésekre képes. A pedig már tényleg a szórakoztató etűd része volt, hogy hason pihenve szépen elmagyarázta, hogy a láz megöli a vírusokat és a fehérvérsejtek pedig szerinte szépen eltakarítanak mindent. :)

Nincsenek megjegyzések: