2011. június 22., szerda

Sangemini

A Sangemini egy Olaszországból származó ásványvíz, amely a többi hasonló termékhez képest nagyon magas kálcium tartalommal rendelkezik (333 mg/l), ezen kívül pedig remek a felszívódási aránya, de erről már Lakatos Andi egyszer beszámolt.
Akkoriban felvettem a céggel a kapcsolatot és hamar kiderült, hogy Magyarországra nem szállítanak - bár nyitottak voltak, mert azt gondolták importőr vagyok. :)
Sokáig nem is jutott eszembe a termék, de a múlt héten, ahogy átautóztunk Olaszországon, az egyik hypermarketben szembejött velem. Én pedig gondoltam egyet és magamhoz vettem három litert.
Misko nagyon örült neki, mert az volt az egyesség, hogy ha megiszik egy nap fél litert, akkor az aznapi kálcium adagot elbliccelheti (tegyük hozzá, hogy ez az összbevitel kb. 1/3-a). A "kukók" közül ez az egyetlen, amit kifejezetten nem szeret bevenni, mert a Tovita nem kapszula és nehezen csúszik, ezen kívül ízre pont olyan, mint a krétapor. A víz egyébként picit ízes, kb. oly módon, mint a hazai Teodora Quelle.

S ha már a kukókról esett szó - mert így hívja a mindennapi bogyókat, a kezdetektől - azt is elmesélem, hogy az én kis hősöm még mindig sima ügyként kezeli a fogmosás előtti gyógyszerbevételt. Montenegróba érkezésünk első napján rögtön kiderült, hogy a gyógyszerelosztó dobozunk Magyarországon maradt, így esténként veszem a nagy levegőt és koncentrálok, hogy minden rendben legyen. A koncentrációban pedig nagy segítségemre van Misko. Nyitom a dobozt és máris két pici ujj kotorászik benne. Pakolja a tenyerembe az aznapiakat és a kálciumnál kérdezi csak, hogy "van ma kááácijum, mama?", mert a többit keni-vágja, még azokat is, amik csak másnaponta vannak.
Hogy értsétek, miért is ekkora macera a porciózás: a montenegrói tengerparton igen magas a páratartalom és ha nem hermetikusan zárható dobozba rámolok, akkor pár óra alatt tönkre mennek a dolgok, de legalábbis megszívják magukat nedvességgel. Ezért már otthon kiszámoltam az adagokat és az összeset beleszórtam egy rendesen záródó dobozba, mert itt a kenyér addig ropogós, ameddig a kis pékségben sütőtől elér a polcig.

5 megjegyzés:

geri blogja írta...

Nálunk ha valamit nem szeret bevenni azt egyszerüen kapszulába teszem és nincs neki íze.A kapszulát bármely gyógyszertárban belehet szerezni.

LAW írta...

Igen, mi is ezt csináltuk, de a Tovita nem férne bele 1be vagy csak óriásiba, így hetente 3 alkalommal néha morog miatta, de szerencsére ez már inkább csak "műpuffogás" az utóbbi időben. Ennek a víznek amúgy abból a szempontból sokkal jobban örültem, hogy a felszívódási tesztjei igen jók.

Zsuzsa írta...

Nyáron Németországban találkoztam ezzel a vízzel: http://www.aquaroemer.de/index.php/naturelle

604mg/liter kálciumtartalom. Felszívódási hatékonyságát nem ismerem, de van még itthon néhány üveggel, ha szeretnétek kipróbálni, szívesen adok belőle.

LAW írta...

ó ez jól hangzik! szívesen kipróbálnánk, mert ennek majdnem dupla a Ca tartalma.
andivmisko.hu címen beszélhetünk a részletekről?
köszi!
ps: szuperek a blogjaid! :)

Bergő írta...

LAW a "v" helyett nyilván "@"-ra gondolt az előző bejegyzésben