2010. február 12., péntek

Alfa-liposav (ALA)

Vagy másnéven az "univerzális antioxidáns". Az antioxidánsok szerepéről és fontosságáról már írtam, ezért is adok Miskonak Protandimot vagy más zöldtea-kivonatot és ezért is eszik sok gyümölcsöt. Persze az, hogy ez elegendő-e bármilyen hatás eléréséhez, azt nem tudom biztosan. Az azonban tény, hogy sok-sok szülői beszámoló alapján a Protandim-ot hatékonynak ismerem és most, hogy megismerkedtem az ALA-val, ezt is felvesszük a mindennapi listába.

Ezt a molekulát szervezetünk maga is képes előállítani. Sajnos azonban nem olyan mennyiségben, hogy hatása igazán érezhető legyen. Így esetünkben (is) célszerű külső beviteli forráshoz folyamodni.
Az ALA tulajdonképpen majdnem minden táplálékban megtalálható, azonban legtöbb a vesében, a szívben, a májban, a spenótban, a brokkoliban és az élesztőben van, de ezekben sem olyan formában és mennyiségben, hogy az elégséges legyen bármilyen "extra" hatás kifejtéséhez, így a szintetikusan előállított terméket kell beszerezni.
Ez a molekula az összes sejtünkben ki tudja fejteni a hatását, segíti működésükben a B, C és E-vitamint, csökkenti a vércukorszintet (ún. inzulin utánzó anyag), felgyorsítja az energiatermelési folyamatokat. Hatását kifejti a mitokondriumokban is, amely a sejt energia termelő központja (itt termelődik az ATP).

Antioxidáns szerepe miatt óv a káros szabad gyököktől és e szerepe leginkább a májvédelemben mutatkozik meg, ami számunkra igen fontos, hiszen ha a fiúk rendszeresen szedik a különböző táplálékkiegészítőket, akkor azok bizony megterhelőek lehetnek a szervezet, de főleg pl. a máj számára.

Az ALA nemcsak inzulin utánzó anyag, hanem segíti is az inzulinfelvételt, ami több szempontból is előnyös a fiúk számára. Egyrészt szabályozza (csökkenti) a vércukorszintet, ami azért fontos, mert a szteroidot szedő páciensek körében a cukorbetegség nem kívánt mellékhatás lehet. Másrészt ezáltal egy másik nem kívánt szteroidos mellékhatás is csökkenthető és ez az elhízás (ez abból is fakad, hogy a molekula segíti az izomsejtek glükóz felvételét). Ráadásul, ez utóbbi hatását úgy fejti ki, hogy csökkenti a zsírok felvételét is. A harmadik fontos szerepe pedig az, hogy mindezek mellett növeli a kreatin felvételét (amely táplálék kiegészítőként gyakorlatilag minden terápiás receptúrában szerepel).

Az alfa-liposavat a gyógyászatban is használják pl. cukorbetegség szövődményének (diabéteszes neuropátia), hepatitisz vagy a Parkinson- és Alzheimer-kór kezelésére. Vírusos megbetegedések esetén pedig gyorsítják a felépülés folyamatát.

Az adagolás Ana Lúcia Langer ajánlásával:
Fiatal pácienseknek 250-500 mg/nap
Idősebb pácienseknek (~15 év felett) 1000mg/nap

Bevehető étellel vagy itallal, túladagolás és mellékhatás nem ismert.

Magyarországon beszerezhető temék pl. a Scitec Nutrition ALA, amit postai rendeléssel megvásárolhatunk a Shop Builder-től.

Nincsenek megjegyzések: