2009. május 27., szerda

Antioxidánsok a tünetkésleltetésért

Ahhoz, hogy megértsük miért fontosak az antioxidánsok, a szabad gyökök és az oxidatív stressz, ismernünk kell, hogy ezek a sokszínű bio-aktív vegyületek milyen szerepet is játszanak az egészségmegőrzésben és a betegségmegelőzésben.
Az antioxidáns egy olyan anyag, ami saját maga oxidálásával védi a többi molekulát az oxidációtól, így limitálja a sejtekben zajló károsító mechanizmusokat, amelyek egyre nagyobb mértékben következnek be a különböző degeneratív betegségek során valamint öregedéskor.
Az oxidációt a szabad gyökök váltják ki, mert ezek rendelkeznek párosítatlan elektronnal, amelyek készségesen lépnek reakcióba más anyagokkal, amelyeket a reakció során károsítanak és tönkre tesznek. A szabad gyökök célcsoportja változó, lehet DNS, proteinek, zsírok és más "támadásra" érzékeny molekulák. Ha a szabad gyököket "befogják" az antioxidánsok, akkor nem tudnak károsítani, ha pedig nincs elegendő antioxidáns molekula a szevezetben, akkor a a célmolekulák maguk is szabadgyökké válnak és ez végeláthatatlan oxidatív folyamatokhoz vezet, amit oxdatív stressznek neveznek.
Az oxidációs stessz ellen úgy lehet a legjobban védekezni, hogy sokféle antioxidánst juttatunk a szervezetbe. Nincs erős vagy gyenge szer, mert egyik sem univerzális hatású; különböző antioxidánsok más-más szabadgyökök ellen jók. Így célszerű széles spektrumban alkalmazni ezeket, hogy lehetőség szerint a szervezet mindet ki tudja védeni. Ha sokféle antioxidáns van a szervezetben, akkor egymásmásra hatva optimálisabban tudnak funkcionálni. Sőt a különböző antioxidánsok a test különböző sejtjeiben/szöveteiben hajlandók kifejteni áldásos tevékenységüket; p. vannak olyanok, amelyek képesek átjutni a vér-agy gáton, mások erre nem alkalmasak viszont segítenek a zsírbontásnál. Ebből is az következik, hogy nem elég egyféle "antioxidáns-bombát" szedni, hanem vegyesen kell bejuttatni a különböző ételekkel.

Nemrégiben a kutatók felismerték, hogy az izomdisztrófiák progresszióját rendkívüli mértékben befolyásolja az oxidatív stressz. Saját, érintett gyerekeink kapcsán is könnyen belátható ez, ha arra gondolunk, hogy a téli időszak beálltával jelentősen leromlik a fiúk állapota, amit ezek szerint nemcsak a hideg okoz, hanem az is, hogy télen nem jutnak elég antioxidánshoz, hiszen sokan nem esznek kellő mennyiségű és minőségű friss zsöldséget és gyümölcsöt.
A DMD-s sejtekben jelentős mennyiségben halmozódnak fel a szabad gyökök, ami miatt beindul az oxidatív stressz. A kutatók mdx egereken próbálták ki a hatást: heteken át táplálták az állatokat zöld tea kivonattal (epigallocatechin gallate), melynek eredményeképpen megnőtt az egerek izomereje és drámaian csökkent az izomsejtek nekrózisa (elhalása).
Mindezekből arra következtettek, hogy célszerű lesz az antioxidánsokat potenciális tünetkésleltető terápiaként bevonni.
Persze a konkrét javaslat nem valami kivonatra szól, sőt ezek túlzott alkalmazásától óva intenek. Javasolják viszont a megfelelő táplálékokkal történő bevitelt. A gazdag antioxidáns tartalommal bíró növények jellemzője az erős szín és erős illat, illetve úgy tapasztalták, hogy legnagyobb dózisban a fűszerek és a főzéshez használt friss fűszernövények tartalmazzák (esetenként 25 különböző atioxidáns vegyületet is tartalmazhat egy növény). Így a népszerű gyümölcsök - áfonya, málna, szamóca, kivi - mellett jó ha az étrend tartalmaz szegfűszeget, oregánót, kurkumát, gyömbért, fahéjat (az uóbbiak a toplistásak).

A kérdés itt az, hogy mi mit tehetünk addig, amíg a kutatások eljutnak abba stádiumba, hogy konkrét antioxidáns kúrát tudnak javasolni? Azt már tudjuk, hogy az oxidatív stressznek hatása van a betegség lefolyására, de arról nincsenek ismeretek, hogy az egérmodellen működő dolgok a humánteszteken is ugyanilyen hatásosak lesznek. Ami fontos, hogy a gyerek helyesen táplálkozzon és lehetőleg nyers formában vegyen magához minnél több antioxidáns tartalmú élelmiszert, viszont ne vigye túlzásba a szintetikus formában bejuttatott szereket, mert azoknak nagy dózisban vese és/vagy májkárosító hatásuk lehet. Táplálékkiegészítőt is lehet szedni persze, de csak az előírt dozírozásban, illetve célszerű utánajárni a szer összetételének és annak, hogy másoknak milyen tapasztalataik vannak (ha vannak...).

Nincsenek megjegyzések: