2010. augusztus 10., kedd

Kedves NEM Duchenne-ek

Úgy érzem elérkezett az idő, hogy szenteljek nektek egy bejegyzést.
Az utóbbi időben többször is kértek tőlem segítséget DMD-től eltérő klinikai kórképekről. Bárcsak tudnék segíteni! De nem tudok. Nem vagyok semmiféle szakember, "mezei szülő" vagyok, és mint ilyen, a legapróbb mértékben sem vagyok felhatalmazva arra, hogy orvosi témakörben, fiamon kívüli esetekben tanácsot adjak.
Persze ez a blog egy folyvás bővülő információhalmaz, amelynek nyíltan felvállalt célja az ismeretterjesztés és ötletadás a mit-hogyan-ra DMD betegség esetében. Ez nem azt jelenti, hogy a leírtak képezik az orvosi állásfoglalást vagy a hivatalos protokollt, hanem sokszor pont azt, ami ezeken túlmutat.
Tudom, többen épp ezért fordultok hozzám, mert azt gondoljátok, hogy a tudományos leiratok böngészésével és a folyamatos keresgéléssel sok mindenben szereztem tapasztalatot az elmúlt két és fél évben. Ez alapvetően igaz is. A Duchenne betegséggel kapcsolatos irodalmakat valóban igyekszem rendesen körüljárni a magam fél-laikus módján azért, mert érintett család vagyunk és azért, mert tudom, hogy sokakban ott az igény, hogy egyszerűsített formában lássák viszont az oldalon. Szeretem ezt csinálni, mert sokszor erőt ad a bánatosabb napokon. Ma is bánatos vagyok, de nem a saját problémakörünk által. Elszomorít az, hogy sokaknak kell orvosi közreműködés híján maguknak keresni a kiutat és hogy a kiútkeresés közben alapszabályokat hagynak figyelmen kívül. Pl. azt, hogy ha esetünkben működik valami, akkor az más betegség esetében működhet másként vagy sehogy, rossz esetben pedig igen nagy károkat okozhat. A fiam nem azért kap pl. étrendkiegészítő készítményeket és szteroidot, mert "megálmodtam" a szükségességet, hanem mert folyamatosan olvasom a szakirodalmat, konzultálok orvosokkal, dietetikussal, táplálkozásszakértővel, érintett szülőkkel is szerte a világban és ezt integrálom a mindennapokba.

Tehát ezúton kérek szépen mindenkit: olvassatok bátran, ha kérdésetek van kérdezzetek bátran, ha módomban áll, segítek. De ne cselekedjetek felelőtlenül és átgondolatlanul!

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Mindenki!

Annyit szeretnék, illetve tudok hozzászólni Misko mamájának bejegyzéséhez, hogy hasonló módon nagyon sokat böngészek, informálódóm, levelezek, stb... disztrófia terén, csak én FSHD-ban vagyok érintett, így ezen a területen. Akit ez érint, annak én is szívesen segítek, kihangsúlyozva ugyanazt, hogy én is csak információkat, tapasztalatokat tudok átadni.

Bánlaki Szilvi (banszisz@kais.hu)

LAW írta...

Köszi Szilvi!

Közben rákerestem a honlapodra, fantasztikus!!! Kedvet kaptam újabb nyelv megismerésére... :)

LAW

Névtelen írta...

Örülök, ha tetszett a honlap, én is nagyon szeretem, testvérem keze-feje munkája! :-) Az olasz pedig szerintem egy fantasztikus nyelv, mint ahogy Italia és az olaszok is. Én nagyon sokat kaptam mind a nyelvtől, mind az emberektől.

Szilvi

LAW írta...

http://www.q13fox.com/news/kcpq-090510-mdastudy,0,5258676.story

ezt találtam neked, bár lehet, hogy már olvastad...