2008. december 7., vasárnap

Nyelvi fejlődés

Misko szókincsét természetesen már nem is lehet lajstromba venni, mert olyan ütemben fejlődik. Egyfelől olyan, mint egy rendesebb papagáj, aki mindent visszaismétel többször is, másfelől néha olyan, mint az elefánt (nehezen tanul, de 100 évre), csendben raktároz és a legváratlanabb szituációban adja elő tudományát.
Eddig pl. csendben halgatta navigációmat az autóban, most viszont sokszor kiáltozik a kanyarokban, hogy balra vagy jobbra (ebben nem rám ütött, mert egyáltalán nem oldaltévesztő). Arról nem is beszélve, hogy rendszeresen kinyilvánítja "indul" és "dósan" instrukciókkal, hogy mit is kellene csinálni.

Igeragozás tekintetében már eljövetel előtt is ott tartottunk, hogy az E/1 tárgyas ragozását kiválóan használta, akkor is, ha nem azt a formát hallotta először. Csak egy-két kivételes saját kreálmány volt, mint pl. a "sírik", amiből hamar "sírom", mostanra pedig "sírtam" lett. Ebből meg az következik, hogy a múlt időt is megtanulta időközben, amit most előszeretettel használ majdnem befejezett múlt értelemben (feláll valahová: "álltam", de persze még mindig ott áll).
Az utóbbi napokban figyeltük meg, hogy az egyes számú ragozást, jelen időben szépen kezdi kimeríteni.
Szintén mostanság kezd kialakulni a birtokos jel és egyéb - előrehaladott koromra való tekintettel nevezéktanilag már rég elfeledett - nyelvtani formula használata. Így ezekre majd csak példákat tudok mondani, de azt sem most - előrehaladott koromra való tekintettel, egy db. sem jut eszembe... :)))

Ami még fontos, hogy még mindig az egyszavas közlendőket részesíti előnyben és csak nagy ritkán mond valami kéttagú összetételt.

Nincsenek megjegyzések: