2009. március 24., kedd

DHEA

A dehydroepiandrosterone egy szteroidszerű hormon, amit a szervezet maga állít elő a mellékvesében és az agyban. A test számos hormon készítésére felhasználja, többek közt ez a tesztoszteron prekurzora (előanyaga).
Alapvetően arról nevezetes a szer, hogy a 40 feletti korosztály fiatalító szérumként veti be, ugyanis a kor előrehaladtával ez a szteroid egyre kevésbé termelődik a szervezetben (pubertás kortól 25-30 éves korig felívelve a testben keringő hormonok 30-50%-a DHEA-ból származik, aztán fokozatosan elkezd csökkenni, 70 év körül már csak 10%).
A fiatalabbak tesztoszteron növelésre használják, ami DMD esetében is hasznos lehet, hiszen ez izomtömeget és erőt növel.
Alapvetően hatása az általános fittség érzetben nyilvánul meg. Szedésével az ember kevésbé fáradékony és dinamikusabb mozgású. Ezen kívül pedig a szert használók beszámolnak arról is, hogy jobban alszanak, nyugodtabbak és jobb a memóriájuk.
Hosszadalmas és nagy dózisú szedését nem ajánlják a mellékhatások miatt, amelyek hasonlóak a DMD esetében egyébként alakalmazott szteroidokhoz.
Ami számunkra érdekes lehet, hogy nemhogy immunszupresszáns (elnyomó) hatása nincs,mint a DMD esetében javasolható szteroidoknak, hanem éppenhogy elősegíti annak működését. Pl. a korábban beadott védőoltások hatását is növeli (pl. a bárányhimlő oltást 5 évente célszerű megismételni, de ha DHEA kúrán van a páciens, akkor elképzelhető, hogy ritkítani lehet az oltásokat).
Autoimmun betegségek (pl. szisztémás lupus) esetén már bizonyított.
Volt egyszer egy "titkos" gyógyszergyári dokumentum a kezemben, amelyben szerepel, mint DMD esetén majd ajánlható termék. De erről egyéb konkrétumot nem találtam egyelőre.

Nincsenek megjegyzések: