2009. március 2., hétfő

Etikus őssejtek

Ez egy egézen frissnek tűnő információ brit és kanadai kutatók munkájáról. A lényeg az, hogy vírusvektor nélkül sikerült rábírni bőrsejteket, hogy pluripotens őssejtek legyenek. A pluripotens őssejtek pedig hasonlóan az embrionális őssejtekhez, szinte bármilyen testi sejtté képesek átalakulni.
A hírben az a különleges, hogy sokan azért ellenzik az embrionális őssejtek használatát, mert az etikátlan, mondván mégiscsak egy emberi kezdeményből való. A kutatók ezen eredményével pedig már igazán nem lehet elmondani, hogy ez kritérium, hiszen egyszerű bőrből (esetleg más szövetből) vett sejtekről van szó, ami már egereken bizonyított, és a folyamatban lévő humán tesztek is haladnak, bár itt még nem egyértelműek az eredmények..
Egyébiránt a torontói kutatást egy magyar szakértő, dr. Nagy András vezeti, aki elsősorban nem az izombetegségeket emeli ki, de nem is ez a lényeg ebben a hírben, hanem a mechanizmus és az, hogy bár még csak az év elején járunk, de ez már a harmadik igazán kiváló hír ebben az évben az őssejtekről.

Index (magyarul, forrás nélkül)
Reuters (szintén forrás nélkül, angolul)
EurekAlert! szerint a Nature magazinban jelent meg a cikk.

Nincsenek megjegyzések: