2009. november 21., szombat

Felkészülés a szteroidkúrára - kiegészítő oltások

Szeptember-október tájékán szerettem volna megkezdeni a szteroid adagolását, de ez kútba esett, mert hiányoztak nem kötelező, de ajánlott oltások. (A kötelezőkre most nem térnék ki, azt Magyarországon a gyerekek 99,9% amúgy is megkapja.) Ezért aztán elkezdtem utánajárni, hogy melyek is azok az oltások, amelyek szóba jöhetnek kiegészítő immunizálásképpen, tekintve, hogy a szteroid szedésének egyik nemkívánatos mellékhatása a természetes védekezőrendszer szupresszálása, azaz elnyomása, legyengítése.

Pneumococcus (Prevenar)
Meningococcus C (Meningitec konjugált vakcina)
Varicella - bárányhimlő (Varilrix)
Hepatitis A+B (Twinrix junior)
Rota vírus (Rotarix) - sokat utazóknak
Kullancs encephalitis (Encepur) - endémiás területen élőknek
Szezonális influenza (Fluval AB)
Új influenza -H1N1 (Fluval P)

Ezek közül Misko eddig rotát és hepatitisz oltásokat kapott (pont a sok utazás miatt), így mondhatni picit le vagyunk maradva...
Hogy mielőbb túlessünk a procedúrán első körben felkerestem (telefonon és e-mailben) Dr. Kulcsár Andrea doktornőt, aki az (ex) László Kórházban a Klinikai Védőoltási Szaktanácsadást vezeti. Tőle megtudtam, hogy egyénre szabott oltási rendet kell készíteni, ehhez pedig szükség van néhány információra.
1. Eddigi oltásokról szóló dokumentum(ok)
2. A gyermek által szedett gyógyszerek és táplálékkiegészítők listája
3. Volt-e bárányhimlős?
4. Van-e testvér a családban?
5. Gyermek és háziorvosának adatai
6. Vírusszerológiai szűrés

Ez utóbbit, mi a legutóbbi vérvételkor pont ezért, külön kértük, hogy ne kelljen duplán megszúrni a ficsúrt. Egyébként ezt a vizsgálatot a doktornőnél személyesen is lehet kérni (lehetséges, hogy a háziorvos is adhat beutalót erre, de mi ezt nem kérdeztük).
Naivitásom az eredményre kérdezéskor bukott ki. Ti. kiderült, hogy ezt a vérmintát az ANTSZ-be kell küldeni, akik viszont csak kb. 3 hét alatt küldenek eredményt a vizsgálatot kérő osztályra (esetünkben a Budai rehabra). Így, az oltásokat addig nemigen lehet elkezdeni, eltekintve az influenzától.
Végül ezt sem kezdtük meg, mert némi osztás-szorzás után kijött, hogy a tervezett brazil telelés második harmadában lehetne csak a gyógyszeradagolást megkezdeni, így arra az elhatározásra jutottam, hogy akkor már inkább kivárjuk a visszatérést, hogy megfelelő orvosi felügyelet mellett kezdődjék a procedúra.
Közben ismét írtam a doktornőnek, hogy elkészült az ANTSZ ellenanyagszűrése, így most arra várok, hogy válaszoljon az oltássorrendet illetően.
Ugyanakkor persze el is kezdtük a sort, mert nem szeretnék kifutni az időből. Így Misko ma kapott egy meningocccus oltást ("doktornéni aanyos vót, adott nekem meninokokust és nyaókát*"). Az is fontos lenne hogy az oltásokat itt, Brazíliában kapja meg, egyrészt mert az utolsó oltás után még 6 hetet kell várni a kúra megkezdéséig, másrészt pedig azért, mert a brazil vakcinák igen jó minőségűek - pl. higanymentesek (ezért is vártunk a kezdéssel).
Egyelőre úgy néz ki, hogy a bárányhimlővel igyekszünk kibekkelni, mert azt mondta a helyi orvos, hogy most sokaknak van, így ha lenne "szerencsénk" elkapni pl. az oviban, akkor nem kellene az oltás, viszont életreszóló lenne az immunitás (merthogy az oltással nem az).

*a nyalóka az igazából egy színes, műanyag spatula volt, ami valami láthatatlan, édes mázzal van bevonva, hogy a gyerkőc torokvizslatását "élvezetesebbé" tegye és utána még le is foglalja a kölköt, merthogy különböző figurákban végződik

Nincsenek megjegyzések: