2009. november 6., péntek

Google Health

Egy ideje már működik a nagytestvér EÜ szolgáltatása, de csak most kezdtük el adatokkal feltölteni, és tekintve, hogy a szolgáltatást alapvetően jónak tartom (egy-két korrigálható bakiba botlottunk eddig), ezért közkinccsé teszem, mert jól jöhet pl. "távdoktorkodásban".
Vegyük azt a példát, ami már velünk is megesett, nevezetesen, hogy konzultációt kértünk harvardi DMD szakértőktől. Kicsit nehezen vették az adatvédelmi kanyarokat - amivel mi kevésbé törődtünk volna, de odaát az államokban komoly hangsúlyt fektetnek erre. Így nem akarták mezei e-mail-ben elfogadni Misko meglévő leleteit, hanem titkosított PDF file-okat kellett küldeni, külön levelekben a jelszavakkal.
Mindez egyszerűbb lett volna ezzel a szolgáltatással, ti. az ember bejelentkezik szépen a google adataival és szépen elkezdi feltölteni saját vagy hozzátartozóinak adatait. Meg lehet adni, hogy milyen gyógyszereket, milyen dózisban mikor szed/szedett, megjegyzést lehet készíteni hozzá pl. mellékhatásról vagy egyéb jellemzőkről. De ami még nagyszerűbb, hogy a termékre kattintva kapunk egy angol leírást arról, hogy mire kell figyelni a szedéskor vagy milyen mellékhatások lehetnek, stb. (Persze DMD témakörben nyilván olvasni kell a sorok között, illetve a vonatkozók nem feltétlenül úgy vonatkoznak.)
Ezen kívül fel lehet tölteni laboreredményeket, amiket táblázatba szed vagy egyéb kivizsgálási adatokat, amelyek között, mintha csak a sajátgépen keresne az ember, kiválaszthatja a számára éppen relevánsat.
Ha ezzel készen vagyunk, akkor nincs más dolgunk, mint engedélyezni az orvosnak, hogy betekinthessen a honlapra. Ezt egy egyszerű e-mail küldéssel megoldható, s így egy másik kontinensen lévő orvos azonnal láthatja, hogy kivel áll szemben, akár képeken is. Ergo, a harvardiak szívfájdalom nélkül beleolvashattak volna Misko adataiba.

Fel lehet még tölteni pl. allergia adatokat vagy hogy milyen oltáson estünk át. Ezen kívül megadhatóak biztosítási adataink, valamint a leletek alapján javasol releváns honlapokat (ezt még annyira nem teszteltem) és lehet orvost is keresni.
Na itt a reklám vége. :)

Nincsenek megjegyzések: