2009. december 17., csütörtök

L-karnitin

Az L-karnitin hatását összefoglalva zsírégető és izomregeneráló, segítségével a mikrosérülések könnyebben regenerálódnak. Limitált mennyiségben az emberi szervezet a lizin nevű eszenciális aminosavból állítja elő. A Shop Builder honlapján remekül le van írva a mechanizmus.

Egy hónapja már, hogy igazán nekikezdtünk a karnitin szedésnek. Ezt 2 éves kor alatt abszolút nem ajánlják, bár a táplálék kiegészítők terén azért igazából minden mindegy, mert ekkora gyerekre méretezve gyakorlatilag nem ajánlanak semmit sem. Rajtunk a sor, hogy eldöntsük mi lehet jó a gyereknek... (persze ezért is lenne jó folytatni a kerekasztal megbeszéléseket, de ez most meglehetősen döcögve halad).
David Federnél találunk leírást az adagokról, ők már régóta használják. E szerint 35 mg/kg, de semmiképpen se legyen több, mint napi 1000 mg.
Így Misko reggel 1 dl gyümölcslével megkapja a napi adagját, azaz ~500 mg. Ez most méretileg praktikus, mert 1500-as és 2000-es kiszereléseket jól lehet osztani. Miután bevette, irány a Bemer ágy 8 percre, hogy a mikrokeringést aktiválva gyorsabb és hatékonyabb legyen a felszívódás. Fél óra elteltével pedig lehet reggelizni.
A szedési metódust Tihanyi Andrással egyeztettem, mert szeptemberben is adtam neki a szert, de akkor a napi Juven adagba téve és nem különösebben koncentrálva az időzítésre, ami pedig nagyon fontos. Igazi negatív mellékhatásról nem tudtam beszámolni, csak arról, hogy a gyereket valami furcsa, kifejezetten nem jó és nem gyerekszerű szag lengte körbe, ami attól volt, hogy a karnitin nem megfelelő utat járt be a szervezetben. Ezért szünetet tartottam. A szag elmúlt és a megfelelő bevitel mellett pedig nem is jelentkezett újra (egyelőre).
Tehát fontos az éhgyomor, mert a szénhidrátok megbolondítják a folyamatokat. A legjobb reggel minden előtt vagy esetleg délután, de akkor nagyon kell tudni, hogy mi volt ebédre és az mennyi idő alatt kerül ki a gyomorból. Jobb a felszívódás, ha a bevétel után a test mozgásban van és rosszabb, ha rögtön eszik rá valamit. A koffeintartalmú szerektől (kóla és társai) jobb távol maradni, zöld teával (pl. Protandim, TeeGreen) kombinálva pedig hatékonyabb lehet a felszívódás.

Nincsenek megjegyzések: