2009. december 10., csütörtök

Ayurveda

Régen írtam már alternatívákról... Talán azért van ez, mert materiális agyam néha nehezen fogadja be a "nem hétköznapit", talán azért, mert eddig igazából semmi átütőt (1-2 kivétel, pl. Bemer 3000) nem találtunk - ez persze lehet a mondat első felének folyománya.
Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a szemünk és lelkünk (mert ehhez azért ez is kell) nincs nyitva és hogy pl. az Alapítványnak nincsenek témakörbe vágó projektjei.
Így válik egyre világosabbá pl. az is, hogy Indiában az ayurveda hazájában, miként is látják el alternatív módon a DMD-s betegeket. Most szándékosan az ayurvédára fókuszálok, mert egy posztba leírni, hogy mi minden mással is foglalkoznak arrafelé, túlságosan kusza lenne. Egyelőre legyen elég az, hogy az akupunktúrás kezelésektől a TCM-en át a ráolvasásig, igen széles a paletta.

Az ayurveda talán a legősibb gyógytudomány, amelynek írásos alapjait már Kr. e. 1. évezredben jegyezték le Indiában és azóta is ezt a holisztikus (egységes, komplex) egészségtudományt használják az országban legfőképpen. Az Ayurveda egyfelől foglalkozik az egészségmegőrzéssel (Svastha vritta) másfelől pedig a betegek kezelésével (Atura vritta) különféle terápiás eszközökkel.

Az "eszközök" közt ott van a masszázs, a fitoterápa önmagában vagy ásványokkal, fémekkel, állati eredetű anyagokkal kombinálva, a diéta, a gyógyteák, a meditáció vagy a jóga. Ez a rendszer az embert, a világgal való kölcsönhatásával együtt vizsgálja és komoly elméleti rendszert épített fel, amelyben az egyes embereket néhány alaptípusba sorolja aszerint, hogy a három alap biológiai energia melyikéből mennyit hordoznak magukban. Ez az energiaarány olyan egyedi, mint az ujjlenyomat és már a fogantatás pillanatában eldől, hogy ki melyik csoportba tartozik. Ezáltal az is determinálódik, hogy az, aki ayurvedás terápiát választ magának, milyen alap nyomvonalon fog haladni a kívánt egyensúly, azaz tulajdonképpen az egészség harmonikus fenntartásának/elérésének létrehozására.

Én már többször hallottam, hogy az ayurvedás szakemberek nem igazán szeretik kombinálni a nyugati orvoslással tudományukat, de ennek ellenére ezt (majdnem) mindenki megteszi, remélve, hogy hatásosabb lesz az eredmény.
Így a DMD esetében sem kizáró ok pl. a szteroid terápia alkalmazásával egyidejűleg gyakorolni.

Magyarországon is konzultáltunk már ayurvéda ügyben, de akkor nem keltette fel különösebben az érdeklődésemet a dolog, talán legfőképpen azért, mert hiába volt "eredeti" indiai a magyarázó, nem magyarázott jól és elbeszéltünk egymás mellett. Ezen kívül pedig - és ez az alternatív terápiákra különösen érvényes esetemben - a személyisége nem adott nekem semmiféle lelki töltéstöbbletet, pl. olyat, amilyet megkaptunk Juditnál reikizés közben (pedig ha valami "hókuszpókusz" számomra, akkor az a reiki).
Ezért ezúttal irány az "őshaza", ahol bennfentes segítségünknek köszönhetően gyorsan vált világossá több dolog is.
Elsőként az, hogy van kifejezetten DMD-re szabott terápia és van hozzá elismert, mondhatni specialista, aki folyamatosan kezel ilyen betegeket. Aztán az is világos már számomra, hogy odaát az ayurvédának vannak tradicionális régiói, ahol sok klinika van vagy ahol kifejezetten a megfelelő alapanyagok előállításával foglalkoznak. Ezen kívül az is kiderült, hogy akárki nem praktizálhat, állami elismervény kell róla, amit azután kap meg az illető, hogy a kb. 100 releváns iskola valamelyikét elvégezte és csak eztán kezdheti meg ténykedését valamelyik klinikán.

No tehát, alapvetően 3 terápiát érdemes kombinálni: panchakarma, mamsagni rasayana és jóga.

1. Panchakarma: ez tulajdonképpen egy tisztító kúra, amelynek több, betartandó stációja van. Felhasznál gyógyolajokat speciális masszázzsal, különféle termoprocedúrákat a mikrokeringés serkentésére és egyénre szabott diéta is tartozik hozzá. A Mamsagni Rasayana-t előzi meg 2 héten át.

Bővebben magyarul és angolul

2. Mamsagni Rasayana: ez egy kifejezetten Duchenne-re megalkotott keverék. Tartalma számomra egyelőre kicsit misztikus, sztenderdizált, bioaktív elemek sora. Az egyetlen, amit értek belőle az, hogy van benne tiszta arany bhasma (hamu).
Naponta kétszer kell bevenni szájon át, evés előtt, 6-8 hónapon keresztül.

3. Til-masha pinda swedana: Az előző kiegészítése képpen szezámos-feketeborsos olajos méregtelenítő masszázs. Ez elvben a kontraktúrák és deformitások megelőzésére/késleltetésére szolgál.

4. Jóga: olyan gyakorlatok összessége, melynek segítségével a test energikusabbá válik. Javít a kontraktúrákon, a gerincferdülésen és csökkenti az esetleges fájdalmakat.

Dr. Mukesh D . Jain (lsd. még linkedin) azt írja, hogy egy kúra 6-8 hónapig kell, hogy tartson. Ez a szerek szedésére vonatkozik. Emellett javasol egy 10-14 napos bejárást a klinikájára, ahol egyfelől az ember megismerkedik a procedúrákkal, másfelől megtanítanak a szülőknek különböző jógagyakorlatokat, amelyeket azután folyamatosan kell végezni. A doktor azt is leszögezi, hogy a DMD egy egyelőre gyógyíthatatlan betegség, tehát a terápiának életminőség javító és hosszabbító szerepe van, ha azt a betegség kezelésekor a hosszútávú menedzsmentbe illesztjük.

Indiai Disztrófia Társaság itt letölthető egy PP prezentáció arról, hogy a kezelésnek milyen eredményei voltak a nyugati orvoslás tükrében (pl. CK érték csökkenés).

1 megjegyzés:

Landi írta...

Ez nagyon jó! Most már legalább azt is tudjuk, hogy miért hat a Protandim, mert a zöldtea mellett abban is van kurkuma meg withania somnifera, ami úgy látom az ayurvédás kezelésben is egy fontos komponens. Csak azt sajnálom, hogy a klinikai teszt összefoglalójában nincs benne, hogy mennyivel csökkent a CK, mert akkor össze tudnánk hasonlítani a Misko és Barni eddigi kb. 10-12ezres csökkenésével.