2009. július 26., vasárnap

DMD-s kisfiú Dominikán

Google Alert által lettem figyelmes egy őssejtbeültetéses cikkre, amelyet egy négy éves kanadai kisfiún hajtottak végre. Azt írják, hogy Brodynak három évesen látványosan leromlott az állapota és lépcsőzési nehézségei lettek, ezért orvoshoz fordultak, akik az emelkedett CK érték miatt hamar kiderítették, hogy DMD-s a gyerek.
A szülők azt mondták, nem fogják tétlenül nézni a leépülést, így hezitálva kínai és dominikai őssejtkezelések között, végül az utóbbi mellett voksolva pénzt hajtottak fel és utaztak.
A 3 órás beavatkozást egy Bush miatt emigrált egyesült-államokbeli orvos, Dr. William Rader végezte. Pár napig megfigyelték, majd otthonában folytatta a látványos javulást. Anyukája szerint ismerkedik a futással, amire eddig nem volt képes.

Az, hogy miért ez a megoldás volt számukra kézenfekvő, körülbelül értem, hiszen, a mama azt nyilatkozza, hogy nem érti, hogy alakulhatott ki a betegség, hiszen a családban nem volt ennek előzménye. Ergo nem tudományosan felkészült versenyzőről beszélünk, aki rengeteget vívódik és agyal, de nem ugrik bele kapásból egy ilyen veszélyes procedúrába. (Bár ki tudja, lehet, hogy végül Brody lesz az igazán szerencsés, amiért a szülei olyan vakmerőek voltak...)

Amikor kb. másfél éve elkezdtek jobban foglalkoztatni az őssejtek, akkor én is ráakadtam a Medra-ra és a kínai, orosz, német, ukrán ellenőrizetlen, dokumentálatlan lehetőségek közül relatíve ez tűnt a legbiztonságosabnak pl. higiéniai szempontból és a tekintetben is, hogy itt ellenőrzik a donort néhány betegség érintettségét illetően (pl. HIV, hepatitis).

Persze nem fogok fejvesztve Dr. Radernél kilincselni, mert sokszor lehet olyanról hallani, hogy a kezdeti javulás után sokkal nagyobb visszaesés következik. Ezen kívül pedig minden szervezet másként reagál a bejuttatott anyagra (ami egyébként ki tudja mi, mert az is lehet, hogy placebo az egész), tehát míg egyiknél kiugró a javulás, addig másnál nem látni változást, megint más pedig belehal.
Viszont Brody szüleivel szívesen felvenném a kapcsolatot (apropó, jó lenne egy e-mail címet guberálni hozzájuk...), jobb lenne elsőkézből hallani az információkat és jó lenne egy év múlva is tudni, hogy mi van a kissráccal.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hali,

a Facebook-on fent vannak, mélcímmel együtt. http://www.facebook.com/people/Brodie-Mcguire/1026819075#/group.php?gid=71498229005&ref=search


É.

LAW írta...

köszi,

ott is néztem, többféleképpen is kerestem, de nem köpte ki a rendszer...
no de ezért jó egy lelkes olvasó!
:)))