2009. július 21., kedd

Vegyünk részt a kutatásban!

Igen kérem, ez egy rendes felhívás! Én csinálom (illetve a laptopom dolgozik), lehet csatlakozni sok kicsi sokra megy alapon.
Nem kell berezelni, ez nem egy fejétől farkáig bűzlő szoftverproject, ami MLM rendszeben szippantja ki az infokat a gépről aztán meg teszi tönkre azt. Én két hónapja tesztelem a dolgot és nem okoz semmilyen fennakadást a rendszerben, nem lassabb a gép, nem fagy le többször. Tényleg nem változott semmi. Azaz, hogy kicsit mégis, mert ha alkalom adtán rákattintok a WCG ablakra, akkor megmelengetődik a szívem és eszembe jut, hogy ma sem hiába kapcsoltam be a gépem és fogyasztom az áramot a globális felmelegedés rovására.
No de komolyra fordítva a szót, a project célja, hogy jobban megismerjük a Duchenne betegség protein interakcióit. Most a második stádiumba lehet bekapcsolódni. Az elsőben (2007) 336 protein közötti kapcsolatokat térképezték fel, hogy jobban megértsék mi is történik a disztrofinhiányos sejtekben. A munka szerény számítások szerint 14 évszázadon át folyhatott volna, ha nincsenek lelkes júzerek, akik gépükre töltve a szoftvert felgyorsítják a folyamatokat, így végül 26 hét alatt produkáltak eredményt. Ez az első fázis nemcsak arra volt jó, hogy a bioinformatikai adatbázis bővüljön, hanem hogy kalkulációkat végezzenek a következő fázis hosszát illetően.
A második fázisban (ez zajlik most) 2280 fehérjét tesztelnek kettesével 2D és 3D modellekben, hogy jobban megérthessük a hatásmechanizmusokat. Minden párban az egyik molekulát fix helyzetbe teszi a gép, míg a másik többféle térszerkezetet próbál ki. Ha ez a program egy PC-n futna, akkor több tucat évszázad múltán végezné be a feladatot. De ha van 150 ezer szolidaritást vállaló lelkes internet mókus, akkor egy év leforgása alatt sok mindenre választ kaphatunk.
A válaszokból a kutatók új terápiakat fejleszthetnek, teljesen új megközelítésből tárgyalhatják a különböző lehetőségek hatásosságát.
Tehát hajrá, kedveseim! Regisztrálni és letölteni, hogy indulhasson a program egyre több ember gépén! (Ha pedig ti is biztonságosnak ítéltétek, akkor lehet igét hirdetni is.)

Semmi mást nem kell tenni a letöltés után, mint békénhagyni a jószágot, mert okos ő magától is. Amikor van net kapcsolat, akkor letölt egy projectrészletet. Azt elkezdi feldolgozni és csinálja még akkor is, ha nincs kapcsolat. Aztán ha elkészült feltölti a szervere és közben máris húzza le a soronkövetkező munkát.
A World Community Grid - nevezzük nevén - különben nemcsak a DMD, hanem más betegségek (pl. rák) kutatásában is részt vesz, ezért senki se akadjon fönt azon, ha éppen nem konkrétan DMD nevű munka fut a háttérben. A Décrypton fókuszál a minket érintő kutatásra, ami jelenleg a WCG legnagyobb bázisú projectje, hála a franciák kampányának. Én is az ő oldalukon regisztráltam.

Ha statisztikákra is kíváncsiak vagytok, akkor klikk ide.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

szamolunk mi is...hajra

tessényik. írta...

nálunk is zúg a gép!

LAW írta...

hajrá!
éljetek soká a tudomány nevében!
:)