2008. április 8., kedd

Nyersanyagbevitel

http://www.samtw.com/
Sam Wilkinson 26 éves és betegségéhez képest igen jó kondícióban van. Állítása szerint ez azért lehet, mert 10 éve speciális táplálkozást folytat: "nyers-ételista" (raw foodist, nem tudom mi a magyar term. tech. erre). Ez azt jelenti, hogy az étrendjében nyers ételek szerepelnek: bio zöldségek és gyümölcsök, alga, nyers hús, csírák. Ezen kívül bizonyos periodicitással magához vesz pasztőrizálatlan tejterméket, magokat és más nyers ételeket. Mindezek mellet a napi edzést és a napfényt említi, mint állapotfenttartót.

Érdekes...

A tünetek egyébként viszonylag későn jelentkeztek nála, 8 évesen voltak lépcsőzési nehézségei és 14 évesen került kerekesszékbe. Ahhoz, hogy kicsit is érdemes legyen elgondolkodni azon, hogy módszere hatásos, jó lenne tudni, hogy milyen mutációja van és az pontosan milyen régiókat érint a disztrofin génen.

4 megjegyzés:

Landi írta...

Ezzel kapcsolatban az jutott eszembe, hogy egyszer egyik kutakodásom során azt olvastam (sajnos a link nincs meg), hogy azoknál a mexikói törzseknél akik nagy mennyiségben fogyasztottak avokádót egész életük során, ismeretlen volt az öregkori izomgyengeség. Ennek lehet, hogy pusztán csak az az oka, hogy az avokádó nagyon gazdag E és A vitaminban, vagyis kitűnő antioxidáns. Mindenesetre én is azt gondolom, hogy táplálkozással sokminden befolyásolható, még akkor is ha rövid távon nincs szembetűnő eredmény.

Andibubu írta...

Én arra gondoltam, hogy keresek egy táplálkozásszakértőt és leülök vele beszélgetni étrend ügyben. Ő pontosan tudja, hogy miben, mi, milyen elkészítési módon van, én meg nagyjából azt, hogy mikre van szükség: "tiszta" fehérje, E vitamin, Q10, rosztok, stb. Bár erről még sokat kell olvasni...

Landi írta...

A táplálkozásszakértő nem rossz ötlet. Amúgy nagyon fontosak az aminosavak. Az izomépítésben a legfontosabb két aminosav az arginin és a glutamin valamint két aminosavszármazék a karnitin és a kreatin. Ezeket, a jobb hatás kedvéért állítólag érdemes olyan aminosavakkal kombinálni mint a lizin, az ornitin, a valin, a leucin és az izoleucin. Ez ügyben érdemes böngészni a testépítő oldalakat is, ők nagyon sokat tudnak az izmokról. Pl. http://shop.builder.hu, vagy az on-line tesztoszteron magazin www.tesztoszteron.hu, itt van egy tudományos adatbázis ahol tudományos cikkeket dolgonak fel a különböző táplálékkiegészítőkről, mindig megadva az eredeti ango nyelvű cikk adatait (mikor melyik újságban jelent meg stb.) Ez nagyon elősegíti a tájákozódást. A mi neurológusunk az E-vitamint, a coenzim Q10-et és a karnitint javasolta szedésre.

Andibubu írta...

pentoxifilin,piridoxin, salbutamol, taurin, IGF-1 (Insulin-like growth factor 1)
IL-1 (interleukin 1)

A leírtakon kívül én még ezeket találtam. Szóval ilyesmi lenne az "izomturbó" lista. Csak azt kellene tudni, hogy milyen dózis és lehetnek-e túladagolási problémák.