2008. április 6., vasárnap

Őssejtbeültetés Magyarországon

Egy linkben már emlegettem, hogy dr Seffer István a kaposvári plasztikai magánklinikáján őssejtekkel fog foglalkozni. Az etikai engedélyek még mindig nincsenek meg, de a Kijevben praktizáló Picskur professzor már ide jár elvégezni a beültetéseket. Természetesen saját felelősségre (ezt nyilatkozatban alá is kell írni a pácienseknek). A három problémás alapkritériumból jó indulattal kettőt teljesíteni tudnak, hiszen a korrekt higénés körülmények adottak és nem kijevi az őssejt, hanem Magyarországon állítják elő őket, ergo a doktor állítása szerint teljesen ellenőrzöttek (fertőzésekre és genetikai betegségekre nézve). A harmadik dolog a rákosodás veszélye. Errő semmit nem tudok egyelőre, de a tudomány mai állása szerint - feltételezem -, ők sem sokat...
Nehéz dolog ez. Mármint eldönteni, hogy az ember mennyi kockázatot mer bevállalni az ismeretlenből. Persze ezt nyilván nem most kell eldönteni, hanem majd akkor ha megmutatkoznak az első tünetek. Addig pedig azon kell dolgozni részben, hogy ez minél később legyen. Időt kell nyerni a tudomány számára, amiről eddig sokszor azt gondoltam, hogy talán túl gyorsan is fejlődik, most pedig azt érzem, hogy ólomlábakon jár...
Mindenesetre Seffer doktorral összehozunk majd egy találkozót.

17 megjegyzés:

Névtelen írta...

Bocsánat

Valotlanság van az "Össejtbeültetés Magyarországon" cikkben Picskur professzor soha nem járt Kaposváron és nem ültet be Magyarországon semmit, dr. Seffert sem ismeri.
Kérném a cikk helyesbitését illetve törlését.


Köszönettel K.Erzsébet
zso007@gmail.com

Andibubu írta...

Kedves Erzsébet!
Az információ dr. Seffertől származik, akivel édesapám találkozott. Remélem hamarosan személyesen is feltehetem neki kérdéseimet, így ha szükséges lesz, majd szívesen korrigálom a bejegyzést.

Üdvözlettel,
LAW

Unknown írta...

Tisztelt Uram/Hölgyem!!!
Kérem amennyiben Ön CSAK TÉVES INFORMÁCIÓT TUD KÖZÖLNI ne tegye.
Ne akarjon emberek 100-inak kellemetlenséget és beteggyerek 100-it megfosztani az utolsó reménytöl.
Egy valamire is való Ukrán orvos soha nem jön Magyarországra "fusizni".És különben is ha nem ismeri az Ukrán orvosokat akkor ne irjon HÜ.....T
itt Kijevben legalább megprobálnak gyógyitanak ÉS EZT TALÁN MEG KELLENE KÖSZÖNNI

Névtelen írta...

Kedves Law

Kérem, hogy azonnal törölje,a blogból a professzor nevét amit természetsen nem irt helyesen,és nem professzor,mivel akiről szó van Én személyesen ismerem ezért merem határozottan állítani soha nem járt Kaposváron,és Seffert sem ismeri,Ráadásul a klinikának nincs jogosítása őssejt beültetésre amennyiben igaz amit állit a Magyar tudományos Akadémiánál teszek feljelentést. Amennyiben ad egy e-mail cimet ami nem nyilvános telefonszámom is megadom
Üdvözlett Erzsébet

Unknown írta...

T.Uram!!

Nem szeretnék konfliktust generálni. Mivel személyesen a fent emlitett orvossal napi kapcsolatban vagyok mivel vele dolgozom kérem törölje blogjából a Kijevi részt. Köszönettel
Antal.

Andibubu írta...

Kedves Antal!
Ez a blog részben arról szól, hogy én publikálok információkat, amikre azután érkezhetnek különböző reflexiók. Ezúton is köszönöm az észrevételeket. Ha bővebb információm lesz a magyarországi beültetésekről, akkor azt ismét a nyilvánosság elé fogom tárni.
Senkinek sem szeretnék kellemetlenséget okozni és legkevésbé sem szeretnék megfosztani bárkit is az utolsó reménytől. Mi is ezeket a "reményeket" keressük. Mindazonáltal ez az én blogom és úgy érzem szívem joga publikálni az őssejtekkel kapcsolatos dilemmáimat, hátha el lehet oszlatni őket... Ön el tudja oszlatni?

Üdvözlettel,
LAW

Névtelen írta...

Valoban joga van irni,de mivel amit ír egy ember személyiségi jogát sérti igy nincs joga kérem, hogy a Picskur nevét ebben a felállásban ami nem felel meg a valóságnak ( Antal a férjem aki több mint kétéve jár Kijevbe össejt beültetésre beteg gyermekek kisérőjeként sőt úgy is fogalmazhatnék "Picskur" professzor mellett segiti a kint lévő magyar betegeket)törölje amennyiben ez nemtörténikmeg zároshatáridőn belül a MTA akihez ezen kivül is meg teszem a feljelentést. (mivel dr" Sefferolyan tevékenységet folytat amihez nincs jogosultsága)Tudom maga hisz valamiben de hogy hihet egy olyan embernek akiplasztikai sebész ésegyszer csakössejt beültetést végez. Nézzen utánna az egész Unioban tilos az embrionális össejt.
Ha utánna nézett és mégisvállalja sok sok pénzért ámlelke rajta. Tudom a kétségbe esett ember sok mindenre képes csak azt tudom javasolni aludjon rá egyet adjon egy elérhetőséget e-mailcím: küldöm a telefonszámom.

Névtelen írta...

Bocsi az egybe írásokért a a space nem mindig müködik.

Unknown írta...

T. Law!
Ez igy igaz az Öné a blog de akkor is csak az igazat irja kérem. Félre tájékoztatni embereket bün.
Kijevbe több DMD beteget kezelnek embrionális össejtettel,meglepő jó eredménnyel. Minden beteg vissza jár. És amiért?? mert a CK-értékük majdnem a normális határ érték közelében van. Kijevben 20 éve foglalkoznak kutatással és terápiával. Minden engedélyezett és megfelelő protokollal végzik. ( s talán a fele a Kaposvári árnak.) Tudomásom szerint össejt terápiát Belgrádban is végeznek ,de sajnos az Ön problémájára az nem megfelelő, de tájékozodjon náluk is.

üdv. Antal.

Andibubu írta...

Hallottam már Kijevből hazatérő elégedett és elégedetlen szülőt. Hallottam olyat is, akinek a kijevi vérvételi eredményei folyton javulnak, de erről pl. nem készült máshol kontrol vizsgálat. Nehéz eldönteni tehát, hogy egyértelműen jót tesznek-e a betegekkel odakint. A tudomány ezt ma még nem tudja. Ezért teszem fel én is kételkedő kérdéseimet pl. a rákosodással kapcsolatban. Illetve az is kérdés számomra, hogy ha ez évek óta jó eredménnyel működik, akkor miért nincsen nemzetközi publicitása, miért nem találok a neten szakmai publikációkat? Tud esetleg néhány témábavágó linket küldeni?

Andibubu írta...

kedves erzsébet,
édesapámtól származó információkat tettem közzé a blogon és ha figyelmesen olvasta az is látta, hogy odaírtam szeretnék seffer úrral találkozni, hogy többet tudjak meg a dologról.
bejegyzései során újabb kétségek merülnek fel bennem a beültetés veszélyességével kapcsolatban: ha az únióban ez tilos, az valószínűleg nem véletlenül van (az etikai okokon kívül).

ezen kívül csak azt szeretném megjegyezni, hogy félreértelmezi az írásaimat: nem vagyok kétségbeesve! kifejezetten optimistán, bátran és nagy erőkkel szállunk szembe a ma még gyógyíthatatlannak tartott betegséggel. ez a blog erről szól, a bátorságról és a tenni akarásról.

üdözlettel,
law

Névtelen írta...

Kedves Law
Ok tényleg maga tenni akar de kérem
ha lehet olyan információt,hogy Picskur Magyarországon tevékenykedik kérem még egyszer kérem ne tegyen fel a blogjára mert nem igaz, és ahogy én Őt ismerem( azért voltam, vagyok felháborodva)nem is igazán tudom miként fogalmazamm meg önnek
a "professzor" kifogja kérni -jogosan- magának még a feltételezését is annak, hogy Ő Magyarorzságon bármi féle tevékenységet folytat engedélynélkül.A többi beteg érdekében (ha ez jelent valamit önnek) vegye le a bogból Picskur nevet. (utálok irni beszélgetni szeretek személyesen amikorlátom a reakciókat,szerintem jó az internet,de személytelen.) Édesapját tisztelem, Őnt is hiszen nem ismerjük egymást személyesen de
már megbocsásson hogyan irhat tényeket olyan emberről akit soha életében nem látott, nem ismer.Miért nem fedi fel magát ésbeszélget velem élőben????? Hiszen optimista és bátor nagy erővel rendelkezik Igaz!!!
Üdv erzsébet
Várom válaszát ma de kicsit késöbb. Jó éjszakát

Unknown írta...

T.Law!

Ha esetleg nem olvasta vagy elkerülte a figyelmét Kijevben csak szigorú engedélyhez és tudományos munkához kötve lehet a terápiát használni.
Az orvosok itt gyógyitanak.Az össejt az unióban csak etikai indokkal és nem orvosi véleményen alapul. Az orvosi szaklapok mindenhol el ismerik az embrionális össejt hatékonyabb terápiás eredményét.
Személyes tapasztalat alapján az Ukrán kutatók nem zárják ki a daganatos megbetegedés lehetőségét,de 20 év óta egyetlen egy esetett nem regisztráltak, amely nem jelenti azt,hogy 25,30, vagy negyven év mulva nem lesz ilyen megbetegedés.Az én 2-2,5 éves munkám során a Kijevi klinikán kint lévő betegeknél kb.90-95 % javulás tapasztalható az izomsorvadásos gyerekeknél stagnálás és javulás mutatható ki. Hiszen ha nincs változás miért jönnének a szülök vissza.Hiszen mindig megkérdezik a szülőt, hogy miért jöttek kezelésre a válasz mert javult ill. nem romlot az állapot. És Ön is tudja ki idöt nyer az életet ment.

Asi.Feri írta...

Kedves Miskó Anyuka.
Azt hiszem nekem kellene elnézést kérnem,mivel Én találtam megírni a Tamás blogjába,hogy beszélni fogsz a Seffer dokival.
Innen indult el az Erzsébet és a férje támadása ellened,amiről azt hiszem nem tehetek.Olvas bele aztán megérted,hogy miért .
Fel teszed a kérdés nekik,hogy a Kijevi dokik,miért nem publikálnak,majd Én válaszolok,ez nem más mint egy jól menő üzleti vállalkozás.
Miért árulnák el a titkot amig te oda viszed a pénzedet. Ezeknek a rákos ilyesztgetéseknek nem kell bedőlni ezt a konkurenciájuk terjeszti.
Miért nehéz a hazai orvosoknak ezt nálunk meg valositani? Mivel sok kerékkötő van aki nem szeretné,hogy Kaposvárra esetleg Debrecenbe vinnéd a dollárodat
maradj és válaszd Kijevet,vagy menj Kínába. Azért bízunk benne,hogy valaki hazai dokinak is sikerül le rombolni a gátat amit állítanak eléjük és nálunk is
lesz előrelépés. Addig is szurkolunk neked mindent bele,keresd a lehetőséget mi egy csapatba vagyunk!

Asi.

Névtelen írta...

Keves Asi Law

Nekem semmi kifogásom az ellen, hogy kaposvárra menjen.Ha Asi véleménye, hogy Kijev üzelti vállalkozás ez az Ő dolga. Viszont olyan valotlanságot állitani, hogy Picskur professzor Magyarországon praktizál ez etikai kérdés, mert nem praktizál Én mindössze annyit kértem ezt vegye ki a blogjából.

Unknown írta...

Sziasztok a kisfiam DMD és most 3 éves járóképes nagyon okos korai szakaszban van. Gondolkoztunk az őssejten de itt Magyarorszagon mindenki lebeszél róla...minden orvos... nem tudom mit csináljak kihez forduljak ... csak szteroid van rá mondják minduntalan ... ha valaki tud valami ötletet hogyan menthetnem meg a fiamat kérem írjon köszönöm

Bergő írta...

A döntés a tied, ha nekem hároméves lenne a DMD-s gyerekem, mindenképp adnék neki szteroidot. A megoldás itt van a közelben és addig a legjobb fomrában kell kibírni. Erre pedig a szteroid a legjobb.