2009. január 6., kedd

Ahogy én látom Miskot az elmúlt 2 hétben

Gondolkodtam rajta, hogy megírja-e ezt, mert befolyásolni senkit sem akarok. Márpedig, ha konkrétumokat leírok, azzal formálom a "közérzetet".

Azért sem egyszerű erről írni, mert lehet, hogy véletlen egybeesések ezek, illetve Miso még mindig felszállóágban van fizikumát tekintve, még ha korosztályánál lasabb is az ütem.
Valamint nehéz anyai szemmel objektívnek lenni, bár erős a késztetésem. S tekintve, hogy egységes mérce (újabb biopszia, génteszt vagy CK mérés az lenne*) most nem áll rendelkezésre, tényleg csak a szülői megfigyeléseinket tudjuk közzétenni.

1. próbál egyedül lépcsőzni lefelé- eddig ezt csak mászva, kapaszkodva vagy segítséget kérve tette.
2. át tud lépni tárgyakat - eddig kikerülte, átmászott vagy segítséget kért
3. próbálkozik a futással - maga is észrevette, hogy ügyesedik, mert ha nekilódul kiabál, hogy "szaladom-szaladom", jelezvén, hogy ez most más, mint a járás
4. több az energia - ez főleg azon látszik, hogy eddig a reggeli ébredés után még kb. 1.5 órát fekve játszott és a nap folyamán sokszor leült, lefeküdt pihenni. most az ébredés után, a délutáni sziesztáig képes folyamatosan jönni-menni, játék pedig állva autózgatás vagy a babakocsi tolás, lökés és utánafutás**
5. összeségében a koordinációja is jobb - nem billeg annyira járás közben, ami úgy gondolom azért van, mert most nem olyan széles alapon jár, valamint azért, mert valóban sokat fejlődött az utóbbi időben
6. fekete bubi - abadianiai látogatásunk alatt ezt többször hallottuk tőle, különböző helyeken. igaz a feketét és a fehéret néha keveri, de ez alapvetően nem változtat azon, hogy ő látott bizonyos dolgokat, amiket mi nem. márpedig a gyerekek őszinték és ő még elég kicsi ahhoz, hogy ne lódítson ilyenekről. amikor ezt emlegette, mindig kérdeztük, hogy mi az és hol látja. nem tudott a jelenségről egyebet mondani, de többszöt is lekövette az útját pl. utcáról a szobába, aztán volt, hogy mondta "nincs".

*CK mérés lesz, ha hazamegyünk. újabb géntesztet is lehet csinálni, bár én magam nem gondolom, hogy ebben változás állhatna be. biopsziának lehet értelme, de csak a 3ik látogatás után és csak akkor, ha extrém javulást látunk pl. CK értékben, mozgásban (egyébként nem tenném ki veszélyes altatásnak).

**Ezzel kapcsolatban az jutott eszembe, hogy figyelni is kell rá, mert nem akarom túlterhelni az izmait. 1 órányi babakocsitolás neki olyan, mintha azt az órát végigedzette volna. Így előfordulhat, hogy izomláza lesz, az pedig több kárt okoz, mint maga a mozgásgyakorlás használ. Ez a szteroidot éppen elkezdő gyerekeknél is fontos, mert a gyógyszer hatására, több lesz az nergia, amit a gyerekek le is akarnak vezetni - teljesen érthető módon -, az pedig sokszor esetükben túleröltetéshez vezet.

Nincsenek megjegyzések: