2009. február 9., hétfő

Rajz, színek

Ma Miso magától kezdett el rajzolni - kicuccolta a teraszra a rajztömböt és a tolltartót, pedig ez nagyon ritka vagy talán még nem is volt. Egyszerűen nem kötik le az ilyenek és igazából nem is ügyes benne. Ősszel a Gekkos barátnőjétől kapott háromszögletű ceruzákat, ami amúgy is hasznos, de a DMD esetében még inkább segítséget nyújt abban, hogy megtanulja helyesen megfogni az íróeszközöket. De ha háromszög keresztmetszetű ceruza nincs, akkor a normál ceruzára, ha ráhúz az amber egy gumi gripet (kép), akkor az is sokat segíthet a fejlődésben. Persze a vaskossága miatt ez leginkább az iskolásoknak megoldás és akkor segíthet, amikor a precíciósabb mozdulatokat (írás) kell elsajátítani.

Rajz, illetőleg firkálás területén nem is rossz. :) De igazából semmi mást nem próbál, max azt, hogy az ecsetet "pointilista" modszerrel a papírhoz ütögeti, ha fest.
S ha már a színezésnél tarunk, a színeket is remekül ismeri. A feketét a fehérrel és a kéket a zöldel néha felcseréli, de amúgy az alapszíneket már nagyon régóta (mióta beszélni kezdett), a többit pedig úgy 1-1.5 hónapja tudja jól mondani, mutatni.
Amúgy azért most jutott eszembe, hogy ez leírjam, mert "hallgattam" a firkálást és maga elé motyogva mondta, hogy "ozsaszín" meg "lila".

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Van még ideje a Misonak, két évesen nem nagyon szoktak ennél többet produkálni. A legjobb az, amikor elmagyarázzák a firkát. És az még jobb, amikor az orrod alá tartják a papírt és neked kell kitalálnod, hogy mit ábrázol. Ha nem jót mondasz, még fel is háborodnak! :-)

izsomelcsi írta...

Én nem tudom,hogy miért,de Virág csak 2 színnel van kibékülve: citromsárga és lila. Néha idegesít,hogy többi szín nem érdekli.Márciusban kezdi az ovit és mindenből citromsárga "Barbisat" kért.(pizsama,pohár,fogkefe...)
A háromszög ceruzával kapcsolatban csak annyit,hogy Zsocinak sokkal jobban bevált a régifajta szögletes ceruza.Mondjuk lehet ,hogy addig amíg a gyerekek tanulják a helyes ceruzafogást,addig meg a háromszög ceruza jobb.

LAW írta...

A 3szögletű ceruzáról külföldi DMD-s fórumokban is olvastam, többen mondták, hogy a gyerekeiknek nagyon bejött. De lehet, hogy ez általánosan igaz a gyerekekre. Amúgy pedig mindeg gyerek más és ha Zsócinak a hagyományos jön be, akkor úgy jó.

A Miso a rajzokat még nem magyarázza, de mással kapcsolatban abszolute igaz, hogy addig mondja, amíg rá nem jövünk és ha nehezen megy akkor abból még balhé is lehet... :D

Névtelen írta...

Ami a Virágnál van az tipikusan lányos dolog. Persze nem minden lányra jellemző, de elég gyakori. Barátaink lányai is ilyenek. Emlékszem micsoda tragédia volt, amikor egyszer náluk voltunk és én a zöld pohárba töltöttem magamnak valamit, holott az az egyik lánynak kellett volna, mert a zöld az ő színe. De annyira vígasztalhatatlan volt, hogy át kellett öntenem egy másik pohárba az innivalóm. Csodálkoztam is, mert az én fiaim általában nem csinálnak ebből problémát.
Te Melcsi, a te blogodra miért nem lehet kommentet küldeni? Már kétszer akartam és nem lehetett. Ezt te állítottad úgy be?