2009. február 19., csütörtök

Tumorképződés őssejtterápia után

Már többször is szót ejtettem őssejtekről és arról is, hogy többen is azt gondoljuk ez lesz számunkra az igazi megoldás, csak még várnunk kell a megfelelő technika kikísérletezésére. Ezért is vagyok olyan lelkes, amikor Cossu professzor újabb és újabb publikációit olvasom, illetve aggodalmas is vagyok, mert azt gondolom, hogy nem az a célra vezető módszer, hogy ellenőrizetlen körülmények között, bizonytalan eredetű embrionális őssejteket, kvázi vaktában fecskendezzenek be a szervezetbe.
Ez csinálják, Moszkvában, Kijevben és Pekingben is.
Gyakorta hallunk csodálatos eredményekről, mostanában már a módszert Magyarországon népszerűsítő Páli doktorról is (aki mellesleg a velünk egyeztetett időpontban kikapcsolt telefonnal "fogadott" bennünket) és hallunk amúgy hiteles kutatókról, akik általában nem tudnak felmutatni semmit őssejtterápiával kapcsolatban. Egyfelől nem tudják felmutatni sok betegség esetén a gyógyulás kulcsát, másfelől nem tudják felmutatni dokumentáltan az elrettentő példákat. De ennek úgy tűnik vége, mert izraeli kutatók először írtak le olyan esetet, amelynél egyértelműen bizonyítható, hogy a tumoros szövetek az őssejtterápia következményei. A 14 éves páciensnél kimutatható volt, hogy agydaganatának szövetalkotói idegen eredetű, női sejtek is voltak. A tumorképződést megelőzően pedig moszkvai őssejtterápián vett részt két alkalommal is.
Persze nem azt mondom, hogy ez mindenkinél kialakul, de sajnos lehetőség. S amíg ez lehetőség, illetve ellenőrizetlenek a körülményei, addig én nem szeretnék belevágni és kockáztatni a gyerekem életét vagy életminőségét (ami amúgy sem ígérkezik könnyű alkonyati sétának). Persze tisztában vagyok vele, hogy nekünk még van időnk, ellentétben azokkal, akiknek idősebb a gyermekük, de azt gondolom, hogy ők is sokkal jobban járnak, ha abból a rengeteg pénzből amit erre összegyűjtenek inkább elmennek egy fantasztikus családi nyaralásra, ahol rengeteg boldog, közös pillanatot szereznek egymásnak.

Ezen kívül pedig akit érdekel, az nézze meg a Gyógyhír című műsort, ami szerintem a fentebb linkelt Indexes cikkel kiegészítve teljesen kerek (merthogy a műsorban igazából csak dokumentált pozitív eset van).

Valamint ez úton köszönet Évának és Bigtomnak, akiktől a linkek származnak! Tehát továbbrai bombázzatok bátran hasznos cikkekkel és linkekkel!!! :) Apropó, ha véletlenül valaki ráakadna az eredeti tanulmányra, akkor küldje át emilen. Nagyon érdekelne a konkrét esetleírás.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mintha ez lenne az eredeti cikk:
http://medicine.plosjournals.org/perlserv/?request=get-document&doi=10.1371/journal.pmed.1000029&ct=1&SESSID=0bf535d460c3314930e4bb0034049f98

LAW írta...

szupi, köszi!