2009. február 5., csütörtök

A teljes Cossu cikk

Eredeti cím: A highly Stable and Nonintegrated Human Artificial Chromosome (HAC) Containing the 2.4 Mb Entire Human Dystrophin Gene (Nagyon stabil és nemintegrálódó humán mesterséges kromoszóma (HAC) mely tartalmazza a teljes 2.4 Mb hosszú humán disztrofin gént)

Publikálás ideje: 2009. február 9.

Megkaptuk a teljes cikket, természetesen itt nem teszem közzé, hiszen engedélyünk nincs rá. A Landival már elkezdtük böngészni a szöveget, elég bonyolultnak tűnik. Feltehetőleg szaksegítségre is szükség lesz a megértéshez.

Azért jegyzek be erről megint, mert szerintem tényleg ez az első igazán bíztató eredmény. Ha csak azt nézzük, hogy egy Úniós laboratóriumban, dokumentált, ellenőrzött körülmények között foglalkoznak őssejtekkel, már az is kiváló. De itt a lényeg a Duchennen van, tehát nem kell kivárni, hogy "sor kerüljön" a betegségre, mert itt erre fókuszálnak. Illetve ami még nagyon fontos: van rá pénzük. A Hadlaczky professzor kutatása pl. leginkább az állandó pénzhiány miatt nem tudott ennyire tempósan fejlődni. Ezért szerettünk volna egy megállapodás velük, mi (a Misko Alapítvány) adtuk volna az anyagi hátteret, ők a tudományosat, hogy haladjanak végre a dolgok. Persze így a mi szerencsénkre, ezt a lépést (kb. sztem 4-5 év) ki lehet hagyni. Illetve szerencsétlenség is, mert sajnálom, hogy kiváló képességű magyar kutatóknak ilyen szűkösek a lehetőségeik.

Nincsenek megjegyzések: